Vláda to pořádně schytala. Hazarduje prý totiž s naší budoucností. Čtěte proč

10.04.2014 23:05

Rozhodnutí ČEZu o zrušení tendru na dostavbu Temelína je velká chyba. Nemůže za ni však ČEZ, ale vláda. V Událostech, komentářích se na tom shodli místopředseda dozorčí rady ČEZu Václav Pačes i zástupci ČSSD a ODS.

Vláda to pořádně schytala. Hazarduje prý totiž s naší budoucností. Čtěte proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Tato vláda je v té fázi, kdy se bojí udělat takové zásadní dlouhodobé rozhodnutí. Ale obávám se, že ho bude muset dříve či později udělat. Dostavba Temelína ještě není definitivně pohřbena. Já věřím, že se k tomu vláda vrátí ne za pět let, ne za dva roky, ale za pár měsíců,“ uvedl Pačes.

V opačném případě nám hrozí nedostatek elektrické energie. „Kdyby nedošlo k nesmyslnému dotování fotovoltaických elektráren, tak bychom na ten Temelín měli skoro ušetřeno. Když ne teď, tak za pět let. Bylo to špatné politické rozhodnutí,“ dodal.

Vláda se chovala alibisticky

Podobně se vyjádřil i bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. „Já tvrdím, že kroky ČEZu byly logické, ale navazovaly na kroky vlády. A ty byly špatné. Nerozumím tomu, co udělala vláda. Ta se na věc nemůže dívat jenom pohledem dneška, kdy jsou ceny deformovány dotacemi. Ta se musí dívat dvacet let dopředu. Je to rozhodnutí neodpovědné k občanům České republiky,“ prohlásil Kuba.

Na vládu se pak snesla kritika dokonce i z vlastních řad. Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban z ČSSD uvedl, že tuto chybu lze napravit jen vypsáním nového tendru. „Je to špatná zpráva. Obzvlášť pro budoucí generace. Obnovitelné zdroje nenahradí jadernou energetiku. My nemáme jinou možnost než dostavět Temelín. Ať mi to vláda promine, ale tentokrát se chovala alibisticky,“ dodal sociální demokrat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…