Vláda už nebude krýt chyby úředníků, ujistila Válková

13.04.2014 16:56

Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) současná vláda nikdy nebude krýt chyby státních zaměstnanců. Uvedla to v pořadu Partie na televizi Prima, když reagovala na pokutu ve výši 551 milionů pro Úřad vlády za kauzu ProMoPro.

Vláda už nebude krýt chyby úředníků, ujistila Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

„Tato vláda nebude krýt žádné chyby státních zaměstnanců, ani v minulosti, ani v přítomnosti, ani v budoucnosti,“ prohlásila Válková rozhodně.

Odmítla tvrzení Jiřího Dolejše (KSČM), že jde o alibistický trest. „Trest pro Úřad vlády nedopadá na nikoho, kdo to způsobil,“ namítl Dolejš s tím, že občané nabývají pocitu, že trest nedopadá na odpovědné politiky. „Bohužel jsme často svědky toho, že jsou potrestáni subalterní úředníci a ty větší ryby se vyviňují, mám na mysli třeba případ Alexandra Vondry,“ dodal.

Ministryně připustila, že se jedná o dobrý příklad špatné praxe. A uvedla i další problematickou kauzu: „To, co přesahuje do současnosti, to je případ Opencard. Dokonce i soudce, který vynášel verdikt, řekl, že se domnívá, že skuteční viníci před soudem nestanou.“

„To je chyba, kterou začínáme napravovat,“ zdůraznila Válková, ale jasné kroky nezveřejnila, i když zmínila zvýšení trestní odpovědnosti soudců a zkrácení soudních řízení. Je to součástí vládní strategie obnovení důvěry v soudy. Připustila však, že ve svém optimismu může být trochu naivní.

Podle Dolejše lidé nevěří v justici, protože „mají pocit, že ti lidé nahoře se vyhýbají dopadu ramene zákona a dole jsou šikanováni“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…