Vláda v demisi bude jednat o centrální evidenci přestupků

19.06.2013 6:22

Vláda bude dnes jednat o novele přestupkového zákona, podle kterého by mohl stát centrálně evidovat některé přestupky. Na programu jednání má rovněž návrh na zrušení prezidentova ústavního práva udělovat amnestie a návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce.

Vláda v demisi bude jednat o centrální evidenci přestupků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Končící kabinet v čele s Petrem Nečasem (ODS) se sejde dva dny poté, co premiér rezignoval kvůli skandálu kolem své spolupracovnice Jany Nagyové.

Podle novely zákona o přestupcích by mohl stát centrálně evidovat některé přestupky, mimo jiné proto, aby člověk, který opakovaně takový přestupek spáchá, dostal přísnější trest. Evidovat by se mohly mimo jiné přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Náklady na vybudování registru se odhadují na 31 milionů korun, provoz by měl stát 8,1 milionu ročně.

Vláda patrně nebude souhlasit se zrušením prezidentova ústavního práva udělovat amnestie, jak navrhuje vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Peake tvrdí, že amnestie je monarchistický přežitek, který zhoršuje postavení poškozených lidí. Poslanci z jiných stran se k její ústavní novele stavějí spíše odmítavě.

Jednat budou i o zdravotním pojištění

Kabinet by měl mít na programu dále žádost ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o navýšení plateb za státní pojištěnce, tedy za děti, důchodce či nezaměstnané, za které platí zdravotní pojištění stát. Ministři budou diskutovat i o zrušení slev na jízdném pro žáky a studenty a dalších slev s výjimkou jízdného pro tělesně postižené a jejich doprovod a o plánované výstavbě depozitáře pro Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Hodnota zakázky by měla činit 390 milionů korun bez DPH.

Prezident Miloš Zeman po převzetí demise pověřil Nečase a jeho vládu výkonem funkce do jmenování nového kabinetu. Ministři se dnes sejdou po skončení jednání sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…