Vláda v demisi přerušila jednání o mandátu na summit EU

06.12.2017 10:10

Projednávání mandátu pro premiéra na summit Evropské unie, který se koná koncem příštího pracovního týdne v Bruselu, dnes vláda v demisi přerušila. Na Twitteru o tom informoval mluvčí Martin Ayrer. K mandátu se za týden na svém prvním zasedání bezprostředně po svém jmenování vrátí nová vláda Andreje Babiše (ANO). Zprávu přinesla ČTK.

Vláda v demisi přerušila jednání o mandátu na summit EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předseda vlády v demisi Bohuslav Sobotka (ČSSD) před dnešní poslední schůzí současného koaličního kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL avizoval, že ministři se mandátem budou zabývat, aby ho měl budoucí kabinet k dispozici. Počítal s tím, že plánovaný menšinový kabinet ANO může mandát libovolně upravit.

„Rozjednali jsme mandát, na můj návrh ho vláda přerušila, aby se k němu mohla nová vláda vzápětí po svém jmenování 13. prosince vrátit,“ řekl po zasedání novinářům Sobotka. Česko by se podle současné verze mandátu mělo přihlásit k projektu posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO). V debatě o migraci, kde se neočekávají formální závěry, by měla ČR trvat na tom, že nesouhlasí s povinnými migračními kvótami, dodal Sobotka.

Babiše jmenuje prezident Miloš Zeman premiérem dnes odpoledne, po schůzkách s kandidáty na ministry plánuje hlava státu jmenovat zbytek kabinetu příští středu. Jednání v Bruselu začne den poté, tedy ve čtvrtek 14. prosince. Hlavními tématy jednání lídrů EU budou prohlubování spolupráce v obraně, migrace a budoucnost EU.

Demisi Sobotkovy vlády přijal Zeman v úterý a vládu pověřil prozatímně výkonem funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…