Vláda v pondělí zahájí debatu o rozpočtu na příští rok

29.05.2016 15:33

Vláda v pondělí zahájí debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje v prvním návrhu, který s největší pravděpodobností dozná ještě změn, na příští rok schodek rozpočtu 48,5 miliardy korun. Úřad zároveň ale v materiálu upozorňuje na to, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 miliardy korun, tak aby byla dodržena dohoda koaličních stran. Ta počítá příští rok se schodkem 60 miliard korun.

Vláda v pondělí zahájí debatu o rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podmínkou pro navýšení schodku je podle materiálu to, že se zvýší výdajové rámce na následující roky. Ty přitom kabinet také v pondělí projedná. Oficiální návrh výdajových rámců pro roky 2017 a 2018 počítá jen s mírným růstem výdajů na podporu obnovitelných zdrojů.

Jako priority ohledně výdajů rozpočtu MF uvedlo snížení schodku rozpočtu proti schválenému rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 70 miliard korun. Dále je to 23 miliard Kč jako dotace na obnovitelné zdroje energie, nárůst výdajů ministerstvo obrany o čtyři miliardy Kč, zvýšení důchodů o zhruba 200 korun měsíčně, zvýšení výdajů na sport o 1,7 miliardy na šest miliard korun nebo zvýšení příspěvků na péči a výkon státní správy obcím.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Nejvíce mají klesnout výdaje v absolutní částce ministerstvu zemědělství, a to o 2,1 miliardy korun. Naopak největší růst je u ministerstva práce a sociálních věcí o 9,9 miliardy a u ministerstva pro místní rozvoj o 8,5 miliardy korun. V údajích jsou již nově započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. Norské fondy.

Vláda přitom bude muset ještě rozhodnout o penězích na růst plateb za státní pojištěnce o čtyři až pět miliard korun a o desetiprocentním růstu platů v nemocnicích. Shoda není v tom, kde na to vzít. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček tvrdí, že stát musí přidat příští rok aspoň čtyři miliardy, aby růst platů nedopadl na pacienty.

Dále je třeba dořešit požadavek na zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Vláda také musí dořešit opatření proti suchu a nedostatku vody, na které chce ministerstvo zemědělství dát v příštím roce 2,4 miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na konci dubna uvedl, že požadavky ministerstev na příští rok převyšují o 40 miliard korun možnosti rozpočtu.

Například ministerstvo školství uvedlo, že současný návrh neumožňuje ani zajištění zákonných povinností. V návrhu totiž nejsou zahrnuty peníze na inkluzi ani na zvýšení počtu dětí ve školách. Pokud by to tak zůstalo, klesly by výdělky učitelů i nepedagogických pracovníků, uvedl resort.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …