Vláda vyhlásila válku sociálnímu státu, tvrdí Dienstbier

15.12.2012 16:41

Kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier kritizuje vládu za její revizi koaliční smlouvy. Podle něj se šetří tam, kde by nemělo, a naopak se vyhazují peníze jinde – např. církevními restitucemi.

Vláda vyhlásila válku sociálnímu státu, tvrdí Dienstbier
Foto: hns
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

„Je s podivem, že v době, kdy vláda schválí miliardové kompenzace pro církve v rámci restitucí, nejsou prostředky na financování například vysokého školství. Rovněž nepřípustné je omezování dostupnosti příspěvků pro děti,“ kritizuje Dienstbier.

Změny se podle senátora dotknou hlavně mladých lidí, kteří studují nebo by rádi založili rodinu. “Jejich podpora by měla být pro každou vládu prioritou, nejen s ohledem na stále zmiňovaný demografický vývoj populace, který je v poslední době argumentem pro celou řadu asociálních kroků. Přitom podle aktuálních statistik každý desátý Čech přežívá v pásmu chudoby a zároveň se dá předpokládat, že vzhledem k očekávanému nárůstu nezaměstnanosti počet lidí s takto nízkými příjmy pravděpodobně ještě stoupne,“ myslí si Dienstbier.

Vláda prý jenom škrtá, zvyšuje daně, šetří v sociální oblasti a nepodporuje vědu, výzkum ani kulturu. “Občanům žádné služby zpět nevrací, jen je omezuje. Jen s malou nadsázkou by se dalo říci, že svým konáním doslova vyhlašuje válku sociálnímu státu,“ dodal Dienstbier.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…