Vláda vysílá letecké instruktory do Iráku

30.03.2016 12:20

Vláda chce poslat do Iráku 35 leteckých instruktorů, kteří pomohou s výcvikem pilotů pro české stroje L-159. Dnes kabinet schválil návrh ministerstva obrany, misi ještě musí schválit obě parlamentní komory. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že jde o český příspěvek k boji s takzvaným Islámským státem. Vycvičení piloti mají ze vzduchu podpořit pozemní operace. "Nejde vůbec o malou pomoc," uvedl.

Vláda vysílá letecké instruktory do Iráku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve svatostáncích křesťanské čtvrti Ankawa, která leží na okraji metropole iráckého Kurdistánu Arbílu

Armáda plánuje do Iráku vyslat tým čítající nejvýše 35 lidí. V zemi, která je ve válce s takzvaným Islámským státem, bude působit od schválení v Parlamentu do konce roku 2018. "Cílem působení instruktorů je poskytování poradenství pro irácké vojenské piloty, pozemní technický personál a další experty v široké škále aktivit souvisejících s letovou činností, bojovým nasazením a technickou údržbou letounů L-159," uvedlo ministerstvo.

Přínosem působení poradního týmu v Iráku bude podle něj politicko-bezpečnostní rozměr vyjádřený konkrétním příspěvkem ČR k boji proti takzvanému Islámskému státu a ekonomický rozměr související s prodejem 12 letounů L-159, výcvikem posádek a následným dlouhodobým servisem letounů.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dříve řekl, že tým budou kromě instruktorů tvořit i technici. Do Iráku by mohli podle něj odletět v květnu. V Iráku by měli pokračovat ve výcviku iráckých pilotů, kteří se donedávna cvičili v Česku na stroje L-159, které Česko Iráku prodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…