Vláda zamítla úpravu zákona o majetkovém přiznání kancléře

20.08.2015 12:30

Prezidentův kancléř patrně nebude podávat majetkové přiznání prostřednictvím hlavy státu řediteli legislativního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Vláda se dnes postavila záporně k návrhu novely zákona o střetu zájmů, který předložila poslankyně TOP 09 a Starostů Věra Kovářová a který to předpokládá. Vyplývá to z průběžných výsledků jednání ministrů. Podle současného zákona musí kancléř přehled za předchozí rok odevzdat do konce června, zákon mu ale neurčuje kam.

Vláda zamítla úpravu zákona o majetkovém přiznání kancléře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Z předběžného vládního stanoviska vyplývá, že kabinet se postavil proti, jelikož tutéž záležitost upravuje vládní novela, jež je před projednáváním ve Sněmovně. Vládě se nelíbí ani to, že se předloha zabývá jen postavením prezidentova kancléře a nezahrnuje taky sněmovního a senátního kancléře. „Je zcela nevhodné, aby tyto osoby s obdobným postavením byly v jednom případě zákonem výslovně upraveny a v dalších nikoli,“ stojí v předběžném stanovisku.

Vládní legislativci navíc zpochybňují legislativní odbor prezidentské kanceláře jako evidenční místo, protože není zřízen zákonem. Kabinet v novele navrhuje, aby jednotným evidenčním místem bylo Ministerstvo spravedlnosti.

Problematické byly také další pasáže návrhu Kovářové, podle nichž by prezidentův kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politické straně nebo hnutí, měl by být bezúhonný a měl by mít takové zkušenosti a morální vlastnosti, které by zaručovaly, že bude funkci řádně zastávat. Podmínky vycházejí podle předběžného stanoviska z přísných předpokladů pro soudce a přísedící, s nimiž prý nelze prezidentova kancléře srovnávat, když jde spíše o politicko-administrativní funkci.

Mynář předal v červnu Kovářové majetkové přiznání za předminulý rok. Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu. Mynář v dokumentu uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Už tehdy Kovářovou vyzval, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů. Poslankyně později uvedla, že přiznání za loňský rok Mynář před veřejností skrývá.

O návrhu Kovářové rozhodnou zákonodárci. Vládní stanovisko je pro ně jen doporučující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…