Vláda zasedne již v půl sedmé. Projedná plán poslat 225 milionů korun do Afriky. Kvůli migrantům

24.01.2018 6:13

Několik hodin před přijetím demise kabinetu prezidentem Milošem Zemanem se dnes časně ráno sejde vláda Andreje Babiše (ANO). Zabývat se bude především poslaneckými návrhy hnutí Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie a také plánem poslat zhruba 225 milionů korun do fondu Evropské unie pro Afriku na projekty, které mají pomáhat při migrační krizi. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda zasedne již v půl sedmé. Projedná plán poslat 225 milionů korun do Afriky. Kvůli migrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další jednání vlády již v novém složení v čele s Andrejem Babišem

Starostové vládě navrhují, aby hradní kancléř nově musel disponovat bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné, a také vynětí některých podnikatelů z elektronické evidence tržeb. Vládní legislativci doporučují kabinetu k návrhům zaujmout negativní stanovisko, neutrální postoj by vláda podle nich měla zaujmout k záměru ústavní novely SPD, která má umožnit přímou volbu starostů a hejtmanů.

Kabinet ve Strakově akademii zasedne v 6:30 a na jednání má před tiskovou konferencí vyhrazenou půlhodinu. Probrat by během ní měl i příspěvek, který v závěru minulého roku slíbili premiéři zemí Visegrádské čtyřky (V4) během unijního summitu na posílení ochrany libyjských hranic. Dohromady má V4 dát 35 milionů eur. Česko, Slovensko, Polsko i Maďarsko mají přispět stejným dílem.

Babišova vláda minulý týden nedostala ve Sněmovně důvěru a následně odhlasovala svou demisi. Babiš ji před polednem doručí na Hrad, Zeman by pak měl menšinový kabinet ANO pověřit výkonem funkce do jmenování nové vlády. Premiér dříve uvedl, že nepočítá s tím, že by ministři měli v demisi zásadně omezit svou činnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…