Vláda zřejmě odmítne návrh ODS na zvýšení daňových příjmů obcí

26.06.2016 17:33

Vláda na svém pondělním zasedání zřejmě odmítne návrh poslanců ODS na zvýšení daňových příjmů obcí. Občanští demokraté chtějí zvýšit podíl obcí na vybrané dani z přidané hodnoty od roku 2018 na 23,58 procenta. Chtějí také obcím vrátit tzv. motivační složku, tedy podíl na daních z příjmů podnikatelů. Z návrhu stanoviska pro jednání vyplývá, že vláda by měla vyslovit s návrhem nesouhlas. Už dříve takto odmítla dva obdobné návrhy, se kterými do sněmovny přišly Liberecký a Pardubický kraj.

Vláda zřejmě odmítne návrh ODS na zvýšení daňových příjmů obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Loňská novela zákona o rozpočtovém určení daní, která od letošního roku zvýšila podíl krajů na DPH, obcím sice tento podíl zvýšila také, ale až od roku 2017. Od příštího roku by obce měly dostávat z této daně 21,4 procenta. Podle ODS i obou krajů toto zvýšení ale nelze považovat za dostatečné.

Obce i kraje přišly o část podílu z DPH od roku 2012, kdy jim tehdejší změna zákona jejich podíl snížila. Tehdy bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, který ale současná vláda zrušila.

Vláda podle návrhu stanoviska považuje návrh ODS za nedostatečně komplexní a vyvážený. Upozorňuje i na to, že dopad předloženého návrhu na státní rozpočet by představoval 8,4 miliardy korun. „Tento objem znamená výrazný negativní dopad na státní rozpočet a neřeší žádné z výše uvedených aktuálních potřeb a požadavků obcí,“ stojí ve stanovisku.

Vláda poukazuje i na to, že při ministerstvu financí působí pracovní skupina, kde jsou i zástupci měst a obcí a která se zabývá požadavky na změnu rozpočtového určení daní. Návrh ODS, aby se obcím vrátila část peněz z daní podnikatelů, je podle vlády zcela nevyhovující pro motivaci obcí ke zvýšení příjmů z tohoto titulu.

Návrh ODS také při výpočtu objemu peněz pro danou obec o dva procentní body posiluje váhu kritéria počtu dětí navštěvujících školy zřizované obcemi. Na druhé straně o dva body snižuje přepočítací koeficient pro čtyři největší města, tedy Prahu, Brno, Plzeň a Ostravu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…