Vláda zřejmě prohlásí, že novela VV o řetězcích je diskriminační

23.06.2013 10:23

Za diskriminační by měla označit vláda předlohu, kterou chtějí opoziční Věci veřejné motivovat obchodní řetězce, aby uzavíraly smlouvy na dodávky zemědělských a potravinářských produktů s malými nebo středními podniky. V novele daňového zákona navrhly, aby si u kontraktů s velkými společnostmi musely zvýšit o pět procent rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Vláda zřejmě prohlásí, že novela VV o řetězcích je diskriminační
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

"Vláda považuje navržené daňové opatření za nesystémové a vůči nejasně vymezené skupině poplatníků diskriminační," uvádí předběžné stanovisko pro středeční zasedání kabinetu, jenž by měl vyslovit s novelou nesouhlas. Předloha je prý v rozporu s neutrálním přístupem daňového zákona ke všem účastníkům trhu.

Předloha by platila pro obchodníky s takzvanou významnou tržní silou

Pokud by novela, o níž rozhodne Parlament, platila, podle poslance Michala Babáka (VV) by se věc technicky řešila patrně až v daňovém přiznání. Řetězce by podle něho ve finále zaplatily na daních o procentní bod víc. "Je to jakási obratová jednoprocentní daň," řekl.

Předloha by platila pro obchodníky s takzvanou významnou tržní silou. Jde o odběratele, jejichž čistý obrat přesahuje pět miliard korun. Definice malých a středních dodavatelů by podle důvodové zprávy vycházela z evropského práva.

Ve sněmovně ale už leží norma Františka Laudáta (TOP 09) a Jaroslava Plachého (ODS), která by zákon o významné tržní síle zrušila. Normu v minulosti prosadila ČSSD; upravuje vztahy obchodních řetězců a jejich dodavatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…