Vláda zřejmě řekne ne Okamurovým změnám v doplatcích na bydlení

22.06.2013 10:29

Patrně se záporným stanoviskem vlády by měl Parlament projednávat předlohu o změně výplaty doplatku na bydlení, za níž stojí senátor Tomio Okamura. Předkladatelé chtějí omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. Lidé, kteří v ní bydlí, by ji navíc museli užívat v souladu s hygienickými a stavebními předpisy. V opačném případě by na doplatek na bydlení neměli nárok.

Vláda zřejmě řekne ne Okamurovým změnám v doplatcích na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Kabinet v předběžném stanovisku pro středeční zasedání předloze vyčítá hlavně řadu formálních chyb a poukazuje na chystanou úpravu sociálního bydlení, která bude dávky řešit.

Podaří se omezit zneužívání dávek?

Už dříve ale vláda podpořila obdobnou předlohu ODS, za níž stojí bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. Její návrh předpokládá, že majitelé ubytoven by měli doplatek na bydlení dostávat výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných a inkasují částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné.

Cílem Okamurova návrhu, na kterém spolupracoval s poslanci Radimem Fialou (nezařazený) a Davidem Kádnerem (VV), by mělo podle autorů být "snížit příjem lichvářských skupin, snížit zneužívání dávek v hmotné nouzi, snížit kriminalitu v sociálně vyloučených lokalitách a snížit zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…