Vládce Bavorska škádlí Merkelovou. Čtěte více o pozadí sporu

17.05.2016 11:42

O bavorském premiérovi a předsedovi CSU Horstu Seehoferovi se v dnešním vydání MF Dnes rozepsal komentátor Vojtěch Varyš.

Vládce Bavorska škádlí Merkelovou. Čtěte více o pozadí sporu
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

„Uprchlická krize vyvolala roztržku, která může mít za následek ukončení pevného svazku CDU a CSU, který trval celou poválečnou éru,“ poznamenává Varyš. Podle něj se činí právě Seehofer. Ten sice nepodal na spolkovou vládu Angely Merkelové žalobu u ústavního soudu, jak vyhlašoval, ale vytahuje nové trumfy. 

Nyní Seehofer obvinil německou kancléřku z toho, že může za vzestup populistické Alternativy pro Německo. Zároveň také nahlas uvažuje o tom, že by CSU v příštích federálních volbách nemusela Merkelovou podpořit. Tím, že by postavila vlastního kancléřského kandidáta, znamenalo by to faktický rozpad dlouholetého spojenectví.

„Vztahy mezi dvěma stranami konzervativního tábora – bavorskou CSU a její celoněmeckou větší sestrou CDU – byly vždy komplikované a navenek je charakterizovalo pošťuchování mezi lídry. Rivalita mezi kancléřem Helmutem Kohlem a jeho bavorským protějškem Franzem Josefem Straussem už vstoupila do dějin. Pokud by však Seehofer koalici s CDU skutečně ukončil, šlo by o revoluci,“ poznamenává Varyš. Podle jeho slov svá slova sděluje i proto, že jeho podpora v partaji se rok od roku snižuje a hrozí, že CSU přijde o jednobarevnou vládu v Bavorsku. 

„Jedním dechem bavorský lídr dodává, že by neodvedl své poslance ze společné parlamentní frakce s CDU a nestáhne ani své ministry, které v Berlíně má. Ano, tentýž muž, který se tak ostře vymezuje proti spolkové vládě, je jedním ze tří hlav vládní koalice. To je ovšem stará taktika, kterou CSU uplatňuje léta,“ všímá si komentátor. 

Seehofer vskutku hraje o politické přežití. V partaji mu roste mladší konkurence, navíc slíbil, že v roce 2018 nebude obhajovat post zemského premiéra. „Nyní zkoumá, jakým způsobem se ze slibu vyvléct. K tomu by mohlo dojít jen za výjimečné situace – za krize nebo za otevřeného boje s federální vládou v Berlíně. 

Možná však nemá tak dalekosáhlé cíle a chce jen do konce volebního období ve funkci vydržet. Pokud by se vůči Merkelové náležitě nevymezoval, byl by dávno vystřídán,“ domnívá se Varyš.

Závěrem dodává, že pro CSU je zastoupení v centrální vládě životně důležité. „A do party ji nikdo jiný než CDU nevezme,“ podotýká Varyš k tomu, že vzhledem k jiným spojenectvím CDU také vyvstávají obavy, zda Merkelová bude ještě CSU potřebovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…