Vládě už nikdo nevěří, vybalil na Tvarůžkovou senátor Goláň

22.02.2021 22:05

Na některá místa bude podle vlády nutné nosit jedině respirátor nebo dvě zdravotnické roušky. „Vládě už nikdo nevěří, pochybuje se o smyslu jejích opatření,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 předseda senátního ústavně-právního výboru, že lidé na opatření už stejně rezignovali. Vláda čelí výzvám, aby přistoupila ke tvrdému lockdownu, takový krok si podle senátora už nemůže Česko dovolit. „Tvrdý lockdown měl být mnohem dřív, teď už ekonomika umírá,“ zdůraznil s tím, že „je těžké vymýšlet něco v republice, kde si 45 procent lidí myslí, že žádný covid vlastně není problém“. Zmínil také, kde vidí mezery v pandemickém zákoně, i to, že výrazně zasahuje do základních práv a svobod.

Vládě už nikdo nevěří, vybalil na Tvarůžkovou senátor Goláň
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

„Nic dobrého nás nečeká, nikde nesvítá. Situace je neradostná, všichni jsme unavení a všichni čekáme nová opatření, která zvolní dlouhý lockdown,“ zdůraznil senátor úvodem „nešťastná koronavirová čísla, která se stále zvyšují, a nedostatečnou práci české vlády“.

Zdůraznil i to, jak Babišův kabinet napálil hejtmany. „Bylo slibováno hejtmanům, že budou otevřené školy, že budou děti testovány, a nic není připraveno. Jen se hádají, kdo to nakoupí, kdo to dodá. Celé je to smutné,“ dodal znepokojeně směrem k vládě Goláň, podle nějž se není čemu divit, že je z toho vyčerpaná i celá česká společnost.

Nesrozumitelně vláda představila i nová opatření týkající se nošení respirátorů místo látkových roušek na konkrétních místech, která ještě upřesní. Podle Goláně takové opatření lidé rozhodně dodržovat nebudou. „Lidé už vládě nevěří. Už nevědí, co má a co nemá smysl,“ opíral svá slova i o vyjádření Ústavního soudu, že vládním opatřením chybí „racionalita“.

„Nevím, jak může respirátor pomoct, ale je jednou z dalších věcí, na kterou budou lidé rezignovat,“ je přesvědčen senátor, který ve skrytu duše doufá, že se tak nestane, jelikož epidemiologická situace je vážná. „Lidé by poslechli, kdyby vláda ukazovala, že taková opatření mají smysl, lidé by ji poslechli a ušetřili peníze na respirátory,“ podotkl.

Nyní odbory po ministru zdravotnictví požadují zavedení tvrdého lockdownu, což Goláň striktně odmítá. „Nejsem přítelem tvrdších opatření. Naše ekonomika umírá, zvláště střední a malí podnikatelé nejsou řádně kompenzováni,“ upozornil, že opatření vlády jsou bohužel příliš selektivní a mnohým chybí náhrada za ztrátu tržeb.

„Tvrdý lockdown měl být mnohem dřív, rozhodně by to bylo víc přijatelné než po tak dlouhém krvácení. Současná situace nám tvrdý lockdown dělat nedovolí,“ podotkl.

Opatření by podle Goláně nyní měla být ve velkých průmyslových podnicích, nikoliv v podobě lockdownu. „Skutečně je třeba pomoci firmám dvounásobným odpočtem z daní, s vybavením respirátory i s testováním. Je těžké vymýšlet něco v republice, kde si 45 procent lidí myslí, že žádný covid vlastně není problém,“ doplnil.

Nyní má před sebou Senát pandemický zákon, je podle Goláně dobře připraven? „Vůbec bychom ho nepotřebovali, pokud bychom se předtím dokázali shodnout na nouzovém stavu,“ předeslal senátor. „Nouzový stav byl vyhlášen způsobem, který spousta ústavních pravníků považuje za protiústavní,“ pokračoval.

„Co je ale dobré, že si zde sedla opozice a napříč politickým spektrem došlo ke změnám,“ vyzdvihl, že opozice prosadila kontrolu Parlamentem či náhrady škod. „Opozice udělala kus práce společně s vládními poslanci,“ zhodnotil předseda senátního ústavně-právního výboru.

Přesto se na pandemickém zákoně podepsalo to, že jednání byla hektická. „Bylo na to málo času, určitě v něm bylo opomenuto více věcí,“ uvedl, že Senát rozhodně vidí mezery, které se pokusí odstranit. „Vedou se jednání napříč politickými kluby, nechci předbíhat. Panuje ale například shoda na pandemické pohotovosti v souvislosti s opatřeními, tedy aby byla opatření na pandemickou pohotovost časově navázána,“ uzavřel Goláň s tím, že věc ještě projednají s ústavními právníky.

Rozhodně se mu ale nelíbí, že pandemický zákon zásadním způsobem zasahuje do základních práv a svobod, ale je schvalován v běžném procesu. „Tedy není schvalován ústavní většinou jak v Senátu, tak ve Sněmovně, i když zasahuje do základních práv a svobod. To se mi vůbec nelíbí,“ uzavřel Goláň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…