Vladimír Dlouhý chce kandidovat do čela světové organizace. Prezidenta by pak asi vypustil

29.07.2020 21:19

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý promluvil o své kandidatuře na post generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Prý není ve střetu zájmů se svou současnou funkcí. Pokud by post v OECD získal, na členství v tuzemské profesní komoře rezignuje, a zřejmě by nešel ani do prezidentských voleb, uvedl v rozhovoru pro server E15.cz.

Vladimír Dlouhý chce kandidovat do čela světové organizace. Prezidenta by pak asi vypustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Dlouhému je ze strany současného viceprezidenta Hospodářské komory a jeho protikandidáta Bořivoje Mináře vytýkán možný konflikt zájmů, protože na pozici v OECD Dlouhého podporuje vláda.

„Pokud bych se stal generálním tajemníkem OECD, do června příštího roku bych na funkci v Hospodářské komoře ČR rezignoval. Především věcně a pracovně výkon těchto dvou funkcí slučitelný není. Říkám to otevřeně,“ reaguje Dlouhý.

Své přesvědčení, že během nominace na funkci v OECD ve střetu zájmů není, opírá i o několik nezávislých posudků od renomovaných právníků, 

Pokusil se odhadnout výsledek souboje o vedení Hospodářské komory, který se odehraje již tento čtvrtek: „Jsem pevně přesvědčen, že nemalou podporu mám. Už na jaře se představenstvo komory drtivou většinou shodlo, že vítá moji kandidaturu do OECD, kterou mi nabídlo Ministerstvo zahraničních věcí. Představenstvo mi také dalo plnou důvěru do volebního sněmu,“ věří si Dlouhý.

Sdělil také, zda by kandidoval na post hlavy státu, pokud by se stal šéfem OECD: „Volba českého prezidenta je hodně vzdálená, mám ještě čas na rozmyšlenou. Je ale jasné, že funkce generálního tajemníka OECD, která vyžaduje, aby ten člověk trvale žil v Paříži, asi omezuje snahu ucházet se o úřad prezidenta České republiky,“ uzavřel s tím, že nyní je plně soustředěný na znovuzvolení do čela Hospodářské komory a případně na podzimní kandidaturu do OECD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…