Vladimír Dlouhý v ČT: Nechci, aby sem chodilo velké množství migrantů z problematických zemí, ale...

14.02.2017 19:55

Hostem Interview ČT24 byl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Čeští exportéři jsou poměrně flexibilní. A zlepšuje se to,“ pochválil současné výsledky Dlouhý. A hovořil také o Brexitu či o Evropské unii.

Vladimír Dlouhý v ČT: Nechci, aby sem chodilo velké množství migrantů z problematických zemí, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

„Měli bychom si ujasnit, neboť se ve světě mění i ty nejzákladnější paradigmata, že patříme do Evropy. Našimi přirozenými partnery jsou země západní Evropy. Lituji odchodu Velké Británie. Naším národním zájmem je také hlásit se k těm základním hodnotám – parlamentní demokracie, tržní ekonomika, svoboda jednotlivce,“ zmínil úvodem Dlouhý. „Připomněl bych zkrátka polistopadový étos,“ dodal.

„I ten vyspělejší svět prošel velkou krizí – jak ekonomickou, tak v otázce důvěry v politické strany. Vyspělé státy máme hodně zadlužené, na druhé straně máme sociální modely, v nichž je hodně lidí, kteří pracovat nechtějí. Je potřeba spousta reforem,“ zmínil také Dlouhý. „Také bych nechtěl, aby sem chodilo velké množství migrantů z těch problematických zemí. Ale cítíme se ohroženi tím, že musíme bránit naši zemi?“ otázal se.

Důležitý je pro nás, jak tvrdí, jednotný vnitřní trh EU. „Trump není mým politickým šálkem čaje, ale říká mnoho krátkých pravd. Ale celkově ten jeho tlak na protekcionismus, to bychom měli odmítat,“ myslí si. 

„Základní podmínky Brexitu musejí být teprve dojednány. A teprve se to rozjíždí. Tam se potom může stát, že bude chybět poptávka britských firem,“ zmínil v souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie. Podotkl, že i když Brexitu lituje, chápe důvody, proč se tak stalo. „A nemusí to být pro Velkou Británii špatně,“ podotkl.

Následně se pak Dlouhý vyjádřil i k intervencím a k inflaci. „Inflace se samozřejmě bude zvyšovat. Mzdy rostou. Většina zodpovědných exportérů se již zajistila,“ řekl v souvislosti s intervencemi Dlouhý. Zároveň podle něj díky intervencím došlo k nastartování ekonomiky. A řeč přišla i na získávání pracovníků z Ukrajiny. „Nejsem šťastný z toho, že sem chceme dovážet šičky, ale hergot, když máme 400 tisíc nezaměstnaných, tak proč mezi nimi nenajdeme ty šičky?“ řekl Dlouhý s tím, že je zde dlouhodobý nedostatek pracovní síly. 

„Sektorová daň? Jsme proti,“ zakončil rázně Dlouhý k nejnovějšímu návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …