Vladimír Dlouhý vyzývá Čechy: Choďte do práce

28.03.2020 9:36

Vládní balík pomoci pro podnikatelskou sféru je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého dobrý, úlevy pomáhají. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes však upozorňuje, že v některých případech je brzdou nadměrná byrokracie, z hlediska akutní krátkodobé pomoci nejvíce ohroženým. Oživení může být rychlé, nesmíme ale všechno zavřít. „Choďte do práce,“ vyzývá šéf Hospodářské komory.

Vladimír Dlouhý vyzývá Čechy: Choďte do práce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Každé vládní opatření je podle šéfa Hospodářské komory dobré, v mnoha případech by však rozhodnutí mohla mít již konkrétní podobu. Také dlouho trvá, než podnikatel konkrétní úlevu pocítí. „Například odklad záloh byl automatický, to už pomohlo. Naopak o bezúročné provozní úvěry či o kompenzace náhrad mezd v rámci kurzarbeitu je třeba žádat. Máme signály, že zúřadování žádostí jde pomalu. Trvá dlouho, než podnikatelé dostanou podpůrné prostředky na účet,“ poukázal Dlouhý.

Byrokracie, se kterou podnikatelé bojují léta, by pro ně mohla mít fatální důsledky. „Z hlediska krátkodobé pomoci nejvíce ohroženým to nyní vnímám jako největší problém. Živnostníkům, které zasáhla opatření kvůli koronaviru, by měla pomoci výplata 15 tisíc měsíčně, kterou vláda ohlásila ve čtvrtek. Ale musíte o něco požádat, někdo to musí schválit. Není to ani povzdech, jestli máme byrokracii pomalou, nebo rychlou, ale byrokracie tam nutně musí vstoupit do hry, žádostí nebude málo, tím se všechno prodlužuje,“ upozorňuje.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Vymezuje se proti výzvě odborového svazu KOVO, aby se všechny životně nedůležité výroby zavřely na dva nebo tři týdny. „Naopak, všude tam, kde to – při zabezpečení všech zdravotnických a dalších nařízení – jde, je třeba, aby výroba pokračovala. Vyzývám všechny, aby chodili do práce, abychom tu situaci trochu uklidnili, abychom se nebáli,“ dodal Dlouhý.

Neměli bychom sklouznout do extrému a zavřít úplně všechno, protože není jisté, jestli za tři týdny bude epidemie skutečně ustupovat, abychom mohli ve společnosti i v ekonomice všechna opatření uvolnit. Záleží také, co se bude dít za hranicemi. „Takže říci, všechno to zavřeme a za tři týdny bude dobře, to by bylo velmi riskantní,“ zopakoval.

Objevují se predikce, že česká ekonomika může letos spadnout až o deset procent. Záležet bude hlavně na tom, jak bude ekonomika utlumena. V tom pesimističtějším scénáři, že by se útlum v dnešní podobě protáhl za Velikonoce a dál, tedy že automobilky nebudou dál vyrábět nebo že se budou otevírat jinde než u nás, pak se propad o deset procent, možná i víc, nedá vyloučit.

V „normálním“ scénáři, kdy vláda začala naznačovat, že postupně začne současná opatření změkčovat, se dá čekat pokles ekonomiky o čtyři až šest procent. „A stále optimisticky chci věřit, že následné oživení bude rychlé,“ uzavřel prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…