Vladimír Dlouhý zavzpomínal na 90. léta: Jen jsme využili situace

10.10.2012 9:08

Vladimír Dlouhý minulý týden oznámil, že již sehnal padesát tisíc podpisů a může kandidovat na prezidenta republiky. V rozhovoru s Barborou Tachecí vysvětloval řadu sporných míst ze své politické minulosti.

Vladimír Dlouhý zavzpomínal na 90. léta: Jen jsme využili situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý odstartoval podpisovou kampaň pro svou prezidentskou kandidaturu

„Z politiky jsem odešel sám, z vlastního rozhodnutí v roce 1997. A necítím tak úplnou zodpovědnost,“ distancoval se prezidentský kandidát od plné zodpovědnosti za porevoluční vývoj hned v úvodu rozhovoru pro MF DNES. A ohledně své role v devadesátých letech připomněl, že to byla právě jeho strana ODA, kdo prosazoval tvrdší pravidla regulace kapitálového trhu.

Následující dotazy však směřovaly na sponzorování Občanské demokratické aliance, které bylo jedním z důvodů politického krachu této strany. „Bylo konstatováno, že peníze přišly všechny tam, kam měly a nedopustili jsme se ničeho nezákonného,“ namítá dnes Dlouhý. Strana prý jenom využila situace, kdy zákon umožňoval existenci anonymních sponzorů.

Následně Dlouhý přiznal, že právě on vymyslel systém, že do stranické pokladny připlouvaly značné finanční částky od firmy TMC, sídlící na Panenských ostrovech. Tyto peníze reálně pocházely od různých firem, třeba PPF, Philip Morris, nebo Vítkovice.

Sám si však prý z těchto peněz nikdy nic nevzal, vždy je nechával pouze pro stranu. A v roce 1997 jej prý k odchodu z politiky přiměl i pocit, že tyto věci jsou špatné a nechce je dále dělat.

Následně však přiznal, že si tehdy myslel, že vše, co není zákonem zakázané, by mu mělo projít. A byl prý velmi překvapen, že tento tajemný systém sponzoringu jeho straně neprošel. A nakonec nazval svůj tehdejší postoj „naivitou“.„Dělal jsem to v dobré víře - když ty peníze neseženu, tak ODA nebude schopna jít do voleb a nebude moct prosazovat svůj program,“ vysvětloval své chování.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…