Vladimír Just, souputník Jana Rejžka: Prezident má být morální autorita, ne bavič. Jinak mají nad Hradem místo "Pravda vítězí" vlát rudé trenýrky

19.11.2017 8:57

Teatrolog a vysokoškolský profesor Vladimír Just, jenž je pověstný svými ostrými kritikami toho či onoho kulturního počinu, se stejně nekompromisně vyjadřuje i na adresu médií a české společnosti jako celku. V komentáři uveřejněném na blogu serveru Aktuálně.cz si vzal na paškál přímou volbu prezidenta.

Vladimír Just, souputník Jana Rejžka: Prezident má být morální autorita, ne bavič. Jinak mají nad Hradem místo "Pravda vítězí" vlát rudé trenýrky
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Vladimír Just na TV Noe

„Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ale komu není rady, tomu není pomoci. Tato dvě lidová ‚moudra‘, jež do sebe v našem případě bohužel krásně zapadají a vytvářejí bludný kruh, mě napadají při pročítání ‚zasvěcených‘ komentářů o prezidentské volbě. Jak na běžícím pásu se dnes rojí, dokonce i v seriózních médiích od Lidových či Hospodářských novin až po ČT24 a ČRo Plus, komentáře „zaručených mediálních expertů“, hodnotících údajné šance jednotlivých kandidátů a jejich volební strategie,“ začal svůj komentář Just, společně s Janem Rejžkem známý dlouholetý moderátor kritického pořadu ČT Katovna.

Celý článek naleznete zde.

V poslední době se prý roztrhl pytel s komentáři o tom, jak je skvělé, že do klání o Hrad vstoupil také někdo, kdo má dost politických zkušeností. Just však pochybuje, že je česká politická zkušenost kdo ví jak velkou výhodou. Pak jsou tu jiní kandidáti, kteří jsou sice odborníky ve svém oboru, ale jinak jsou příliš ctnostní a pro média nudní. Možná právě přitažlivost toho či onoho kandidáta pro média je důležité, jak je kontroverzní.

„Odtud se odvíjejí i hodnocení různých mediálních výstupů, jakoby šlo o box, zápasy ve volném stylu nebo v lepším případě o stand-up komedii (není možná daleká doba, kdy při předprezidentských debatách pro snazší orientaci voličstva namontují smíchoměry). Hodnotí se vtipné chvaty, pohotové bonmoty, schopnost vrátit tvrdý úder, rafinovanost při knockoutování protivníka. Společným jmenovatelem všech těchto expertiz (které bohužel svými pseudoměřítky podprahově infikují veřejné mínění) je naprosté, fatální nepochopení role prezidenta ve zdejším neprezidentském systému – a ve zdejší hluboce zakořeněné tradici,“ napsal Just.

Český prezident by měl podle Justa být především morálním symbolem. A měl by ve společnosti nastolovat důležitá témata, která přesahují rozměry každodenního politického provozu. Jenže chtít něco takového od Miloše Zemana, soudem usvědčeného lháře, je velmi obtížné. Nezůstal však jen u kritiky na adresu Miloše Zemana. I Zemanův předchůdce Václav Klaus na sebe upoutal pozornost, když si dával do kapsy chilské pero.

Tito pánové nám prý dělali ostudu. Je načase, aby přišel na Hrad někdo jiný. A pokud si přece jen zvolíme baviče, zasloužíme si prý, aby nad Hradem zavlály rudé trenýrky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…