Vladimir Putin je prý jako mrtvý srbský prezident Miloševič. Proč?

15.07.2014 9:23

Novinářky Vera Mironovová a Maria Snegovajovová na serveru newrepublic.com srovnávají politické kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče. Dochází k přesvědčení, že Putin se při řešení konfliktu na Ukrajině inspiroval právě od Miloševiče.

Vladimir Putin je prý jako mrtvý srbský prezident Miloševič. Proč?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Na začátku svého zamyšlení připomínají autorky výrok hlavy samozvané Doněcké republiky Igora Strelkova, který řekl, že pokud Putin zradí doněcké povstalce, skončí jako Miloševič. Autorky přiznávají, že situace na Ukrajině v roce 2014 a v Srbsku o dvacet let dříve je odlišná, ale přesto nacházejí společné paralely. „Putin, stejně jako před ním Miloševič, využívá v boji proti Ukrajině nacionalismus a oživuje staré spory mezi oběma národy,“ všímají si obě novinářky.

„Kořeny těchto sporů sahají do druhé světové války, kdy podmaněná Ukrajina Ruskem a Chorvatsko Srbskem vítaly německou armádu jako osvoboditele. Na Ukrajině stál v čele tohoto myšlenkového proudu Stepan Bandera, v Srbsku zase Ante Pavelič," pouštějí se do historického exkurzu obě novinářky a připomínají, že oba dva režimy vykazovaly známky fašismu a ultrakonzervatismu. Zároveň připomínají, že Rusko i Srbsko do dnešních dnů tuto zradu Ukrajině a Chorvatsku neodpustily.

Společné znaky obou událostí nacházejí obě novinářky i v situaci, kdy Rusko postupně ztrácí na Ukrajině svůj vliv a rozhodlo se v rámci nacionalistické strategie provést zábor Krymu a podporovat prorusky orientované skupiny poblíž svých hranic. Podle jejich názorů to velmi připomíná situaci v Srbsku a Chorvatsku, kde se i Miloševič rozhodl vojensky zakročit, aby ochránil údajně ohrožené zájmy Srbů na chorvatském území. „Jinými slovy, oběma prezidentům se podařilo vytvořit etnický konflikt, který dříve vůbec neexistoval," dodávají novinářky.

„Zřízení Doněcké lidové republiky umožňuje Putinovi kontrolovat situaci za hranicemi Ruska a fakticky tak kopíruje Miloševiče v jeho podpoře při založení Srbské Krajiny na území Chorvatska," pouštějí se obě novinářky do dalšího srovnání. Připomínají, že Putin po vzoru Miloševiče obviňuje svébytnou ukrajinskou vládu z podpory fašistických tendencí a faktické návaznosti na myšlenky banderovců. „Miloševič zase Chorvaty obviňoval z toho, že oprášili fašistické myšlenky ustašovců," tvrdí novinářky.

Celý text v angličtině čtěte ZDE.

Společné body nacházejí obě novinářky i v zapojení náboženství v obou konfliktech. „Miloševič v tažení proti Chorvatům využíval pravoslaví, jak jen to bylo možné. Ortodoxní kněží patřili k největším podporovatelům války s Chorvatském a dokonce žehnali zbraním srbských vojáků. Také doněčtí separatisté se prezentují jako bigotní věřící, kteří při svém svatém boji vycházejí z pravoslaví," všímají si obě novinářky.

Na závěr svého zamyšlení si autorky srovnávací analýzy pokládají řečnickou otázku, jestli je použití podobné taktiky Putina a Miloševiče jen náhoda či si tak počínají všichni diktátoři. Zároveň připomínají, že spousta současných ruských politiků se nějakým způsobem v jugoslávském konfliktu angažovala. Zmiňují v této souvislosti současného ruského ministerstva Lavrova, skandalistu Žirinovského či působení bratra Miloševiče Borislava v roli ruského velvyslance. „Kreml se bude držet Miloševičovy taktiky, ale nezajde tak daleko, aby předešel opětovnému zásahu NATO. Budoucnost ukáže, do jaké míry se bude situace vyvíjet obdobně,“ uzavírají novínářky.

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

Textu obou novinářek si všímá i novinář Brian Whitmore na serveru rádia Svobodná Evropa v komentáři nazvaném „Slobodanovi duchové“. Mimo jiné v něm cituje slova nacionalisty Michaila Kalašnikova, který tvrdí, že „Rusko ztratilo nad doněckými povstalci kontrolu a to může vést i k povstání přímo na půdě Ruska“. V další pasáží pak Whitmore cituje část editorialu z deníku Nezavisimaya Gazeta, kde se píše o tom, že „ruské úřady dokážu potlačit liberální protesty, ale nedokážou stejně tak úspěšně čelit ostřejším protestům organizovaným nacionalisty a extrémní levicí“.

Whitmore vesměs souhlasí se srovnávací analýzou obou novinářek a dodává, že Putina skutečně může potkat v budoucnosti osud Miloševiče, který nakonec ztratil podporu svých vlastních lidí. „Miloševičův pád způsobila kombinace liberálního povstání, nacionalistické rozčarování a zrady bezpečnostních složek státu. V případě Putina je ale možné si rovněž představit, že bude pokračovat dál. Pokud si udrží loajalitu bezpečnostních složek a nebude se zdráhat použít proti protestujícím sílu, může se ve své pozici udržet i nadále," uzavírá Whitmore. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…