Vladimir Putin plánuje drasticky změnit vztahy s obávaným diktátorem

15.08.2018 22:17

Blýská se na lepší vztahy mezi Ruskem a Severní Koreou? Vůdcové Severní Koreje a Ruska si vyměnili blahopřání u příležitosti národního dne osvobození, který Severní Korea slaví 15. srpna. A Putin Kimovi sdělil, že si s ním rád pohovoří o vzájemných vztazích a důležitých tématech tohoto regionu. Informovaly o tom britský Independent a magazín Newsweek.

Vladimir Putin plánuje drasticky změnit vztahy s obávaným diktátorem
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle Newsweeku Kim Čong-un popřál Putinovi hodně zdaru při budování silného Ruska. Své přání mu poslal u příležitosti Národního dne osvobození, kdy si Severní Korea připomíná výročí konce japonské nadvlády. Podle pchjongjangské centrální novinářské agentury dostal podobné blahopřání i od Putina.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

„Zpráva obsahovala srdečný pozdrav ruskému prezidentovi a jeho lidu na počest 73. výročí osvobození Koreje,“ uvedla agentura. „(Zpráva) poukázala na to, že lid obou států bojoval bok po boku se zápalem v protijaponské válce, a to je základem silných vazeb Korejské lidově demokratické republiky a silou, která pohání snahu dosáhnout lepších vzájemných vztahů, které doba požaduje.“

Agentura dále zveřejnila Putinovu zprávu pro Kima, ve které mu ruský prezident přeje pevné zdraví a vzkazuje mu, že je připraven se s ním v brzké době setkat. Mluvčí prezidenta Putina Dimitrij Peskov potvrdil, že Putin pogratuloval vůdci KLDR k výročí. Když se média ptala na obsah, Peskov odvětil, že obsah zprávy byl tradiční, zdůrazněna byla pouze ochota k dialogu ke zlepšení vztahů.

Setkání by se teoreticky mohlo uskutečnit na ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Pozvánku na tuto událost odeslal Putin údajně jak Kimovi, tak jihokorejskému prezidentu Moon Jae-inovi. Když byl Peskov tázán, zda se setkání ve Vladivostoku uskuteční, odvětil: „Fórum je otevřené všem hlavám států v oblasti.“ Ale dodal, že Moskva zatím neobdržela žádné potvrzení Kimovy účasti. Kima už navštívil koncem května ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Při setkání prý Kim chválil Putinovo vedení a jeho vzdor vůči USA a zeptal se, jak se „soudruhu Putinovi“ daří.

Článek listu Independent ZDE:

Článek magazínu Newsweek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…