Vladimír Putin pokračuje v námluvách. Po Číně a Turecku přichází na řadu tato obrovská země

12.12.2014 9:56

Světová média si pozorně všímají oficiální státní návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Indii. Rusko se snaží v důsledku západních sankcí utužit zejména ekonomické vztahy s ostatními státy. Po Číně a Turecku se nyní Rusové zaměřili právě na Indii.

Vladimír Putin pokračuje v námluvách. Po Číně a Turecku přichází na řadu tato obrovská země
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Americký deník The New York Times si všímá nadstandardních vztahů mezi Indií a Ruskem, které mají své základy v hluboké minulosti. Obě země prý sdílely v období studené války stejnou nedůvěru vůči Spojeným státům a i nyní jsou vzájemné vazby silné. „Zeptejte se jakéhokoli dítěte na ulici, kdo je nejlepší přítel Indie na mezinárodním poli. Každé vám řekne, že je to Rusko,“ cituje deník vyjádření indického premiéra Narendra Modiho z letošního července. Autorka textu Ellen Barryová doplňuje, že i s Čínou má Rusko přátelské vztahy, ale ta má tendence současného ruského oslabení zneužívat. Japonsko se zase nakonec po počátečním váhání přidalo na stranu Západu.

Barryová zároveň upozorňuje, že Putinova návštěva přichází v době určité nejistoty. Současní vrcholní indičtí politici se natolik nezajímají o geopolitické události, a navíc tuší, že sankcemi zatížené Ruso nemůže nabídnout příliš velké investice. „O Indii se navíc velmi zajímá také Čína a Spojené státy. Čínský prezident Indii navštívil v září a Barack Obama má naplánovanou návštěvu této země na leden příštího roku u příležitosti konání oslav indické státnosti,“ informuje Barryová. Putin přijel do Indie projednat otázky spojené s exportem diamantů, výstavbou reaktorů a rád by podepsal dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu a ropy.

Konkrétním výsledkům dvoudenní návštěvy ruského prezidenta v Indii se věnuje BBC News, které cituje vyjádření indického premiéra Modiho. Ten se nechal slyšet, že Rusko by mělo spolupracovat na výstavbě nejméně deseti jaderných reaktorů. „Obě země navíc podepsaly celou řadu dohod spojených s dodávkami energií. Návštěva přichází v době, kdy Indie čelí nedostatku energie a Rusko se zase snaží rozšířit své vazby na asijské země,“ píše se v britském médiu. BBC News také cituje agenturu Reuters, podle které ruský státní gigant Rosněfť podepsal v Indii smlouvu na dodávku 10 milionů tun ropy ročně.

Návštěvě ruského prezidenta se přirozeně věnuje i vlivný indický deník The Times of India, kterému Putin krátce po svém příjezdu poskytl krátký rozhovor. Vyjádřil se v něm optimisticky stran posílení vzájemných strategických i ekonomických vazeb a zmínil, že země vždy patřily mezi blízké spojence. „Ve funkci ruského prezidenta jsem navštívil Indii dokonce pětkrát. Se současným premiérem země Modim jsem letos mluvil již v červnu na setkání zemí BRICS a před několika týdny na summitu G20 v Brisbane. Vzájemný obchod v loňském roce činil 10 miliard dolarů, což je ale o jeden milion méně než rok před tím. Věřím, že v dalších letech se opět dočkáme rostoucího trendu“, vyjádřil se Putin.  

Indický deník ve svém včerejším editorialu připomíná, že v dobách studené války bylo Rusko prakticky jediným mocným spojencem Indie a podpořil modernizaci a industrializaci země. „Sovětský svaz nám rovněž dodával zbraně a vojenské technologie, díky čemuž se naše armáda mohla rychleji vzpamatovat z potupné porážky v čínsko-indickém konfliktu v roce 1962. V současné chvíli však Rusko v této oblasti kleslo až za Spojené státy. To se může změnit. Dosavadní obchod ve výši 10 miliard dolarů ročně má potenciál na mnohonásobné zvýšení,, píše se v editorialu.

Také ruský deník The Moscow Times samozřejmě nevynechal příležitost okomentovat Putinovy „námluvy“ v Indii. Komentáře k této události se zhostil ředitel think thanku Carnegie Moscov Center Dmitrij Trenin. „Vzhledem k západním sankcím je třeba upevňovat ekonomické i politické vztahy s dalšími zeměmi. Pro rozšíření a upevnění vztahů s Čínou toho již bylo uděláno mnoho, ale to nestačí. Indie je logickým pokračováním prezidentovy snahy oživit ekonomiku. Přátelský, ale nerovný vztah ze sovětské éry je však nyní nutné nahradit vážnějším a efektivnějším přátelstvím. Indie už dávno není rozvojovou zemí,“ tvrdí Trenin.

Indie by se podle Trenina měla stát pro Rusko klíčovým partnerem v oblasti vědy, technologií i vzdělávání. „V důsledku narušených vztahů s NATO rovněž nastala optimální chvíle pro rozšíření spolupráce na poli národní obrany, výzkumu, výroby a testování zbraní,“ radí Trenin a dodává, že nadcházející členství Indie v Šanghajské organizaci pro spolupráci by mohlo být pro toto uskupení novým impulsem vedoucím k rychlejšímu a efektivnějšímu rozvoji. „Je však nutné, aby indicko-ruské vztahy nabraly strmější vývoj a nezůstalo jen u výměny přátelských slov a podepsání pár smluv,“ nabádá Trenin k větší aktivitě. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…