Vladimir Putin prý chystá něco opravdu velkého. Američané mají strach. Mohlo by být veselo

29.03.2017 10:52

Internetový server americké zpravodajské televize CNN varuje před možnou invazí ruských vojsk do Afghánistánu a Libye. Rusko se podle zjištěných informací CNN snaží navýšit svůj vliv v regionu na úkor Spojených států a NATO.

Vladimir Putin prý chystá něco opravdu velkého. Američané mají strach. Mohlo by být veselo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Rusku již údajně nestačí jeho silná pozice v Sýrii a poohlíží se po dalších státech v regionu, kde by svojí přítomností potvrdil pozici hegemona na Blízkém východě. Moskva je obviňována z toho, že posílá své agenty do Libye, aby podporovali jednotlivé ozbrojené frakce. Tálibánu v Afhgánistánu potom dokonce zajišťuje zásobování. „Podle mého názoru se snaží Rusové i nadále zvyšovat svůj vliv v této nestabilní části světa,“ cituje CNN generála Josepha Votela.

Stejný názor zastává také Bill Roggio z Nadace pro obranu demokracie. „Rusko usiluje o to, aby se opět stalo supervelmocí. Rostoucí ruský imperialismus ohrožuje Spojené státy i NATO,“ tvrdí Roggio. Podle Anny Borščevské z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku prezident Putin úmyslně podkopává roli Západu v regionu. Generál Curtis Scaparrotti přímo tvrdí, že Rusko podporuje Tálibán.

„Rusko jednoznačně zvyšuje svůj vliv a patrně i podporuje Tálibán,“ uvedl nejvyšší vojenský velitel NATO, byť neupřesnil, jaký druh vojenského materiálu Moskva Tálibánu dodává. Ruské ministerstvo zahraničí nicméně ústy Zamira Kabulova něco takového rezolutně odmítlo. „Je to naprosto nepravdivé tvrzení. Podobné výmysly mají jen ospravedlnit neúspěchy amerických operací v regionu,“ uvedl Kabulov.

Celý text v angličtině je ZDE.

Již dříve prohlásil velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson, že Moskva se snaží podkopávat vládu v Kábulu a poskytovat Tálibánu politickou legitimitu s tím, že jeho bojovníci se postaví Islámskému státu. Nicméně vojenští představitelé NATO úvahy Moskvy o Tálibánu odmítají. Vedle Afghánistánu však údajně Rusko operuje také v Libyi, k jejímž hranicím se podle americké rozvědky stahují ruské síly.

Zatímco Spojené státy podporují vládu, která kontroluje západní část země, Rusko údajně naopak spolupracuje s generálem Chalifem Haftarem, který má pod kontrolou východ. „Aktivity Ruska sledujeme s velkým znepokojením. Vedle vojenských záležitostí navíc roste vliv Ruska v oblasti prodeje ropy a zbraní,“ uvedl velitel amerických sil v Africe generál Thomas Waldhauser před několika dny.

Na přítomnost Moskvy v Libyi potom upozornila také náměstkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoeller. „Jsem velmi znepokojena seskupováním ruských sil s cílem zasáhnout v Libyi,“ uvedla Gottemoeller tuto sobotu v Bruselu. Rusko to údajně hraje na obě strany a čile komunikuje s generálem Haftarem i vládou národní jednoty, která ovládá západní část země. Ačkoli se někteří generálové obávají ruské invaze, Borščevskaja z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku je opatrnější.

„Vzhledem k nízkým cenám ropy a mezinárodním sankcím se snaží Moskva mimo Sýrii vyhnout dalším vojenským intervencím a raději se soustředí na ‚neveřejné‘ poskytování pomoci jednotlivým hráčům v Libyi a Afghánistánu. Putin si je vědom svých omezených možností a nechce zatáhnout Rusko do dalšího afghánského dobrodružství. Nicméně lze říci, že odkudkoli Západ ustoupil, vyplnil vzniklé místo právě Putin.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…