Vladimir Putin prý cpe tajné fondy do zbraní. Vojáci jdou z kasáren do výroby

04.06.2015 11:13

Část ruského rozpočtu, která je utajována, a která je zřejmě určena k zajištění obrany země, se od roku 2010 zdvojnásobila. Nyní podle odhadu Gajdarova institutu tvoří 21 % všech schválených výdajů, neboli 3,2 bilionů rublů. Píše o tom Bloomberg, český překlad přinášejí Britské listy.

Vladimir Putin prý cpe tajné fondy do zbraní. Vojáci jdou z kasáren do výroby
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

 Ruský prezident Vladimir Putin se  snaží ruskou ekonomiku postiženou sankcemi oživit právě výdaji na zbrojení. „Vláda má dva urgentní úkoly: Posílení bezpečnosti na všech úrovních společnosti a prosazování inovace s cílem ukončit makroekonomickou stagnaci,“ řekl Ruslan Puchov, ředitel Centra pro analýzy strategií a technologií a poradce ministerstva obrany. Řešením obou problémů je podle něj zintenzívnit rozvoj vojensko-průmyslového komplexu.

Server poukazuje na to, že od doby, kdy před patnácti lety zachránil zemi před bankrotem, Putin v rublovém vyjádření zvýšil výdaje na zbrojení více než dvacetkrát. V dolarech to bylo vloni více než 84 miliard, tedy více než v kterémkoliv jiném státě, s výjimkou USA a Číny.

Obranné a související výdaje nyní tvoří 34 % ruského rozpočtu. USA vloni na stejné účely vynaložily 18 % rozpočtu.

„Můžeme a musíme pro obranný průmysl udělat, co jsme udělali pro Soči,“ řekl prý Putin generálům a ředitelům u Černého moře 12. května s odvoláním na 50 miliard dolarů, které Rusko utratilo za zimní olympiádu. Týž den Putin podepsal dokumenty týkající se programu založení „průmyslových praporů“, který tisícům vojáků základní služby dává možnost pracovat v obranném průmyslu, místo aby se začlenili do armády.

Celý text v češtině je ZDE

Celý text v angličtině je ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…