Vladimir Putin „točí kádry“ ve svém okolí. Odvrhl elity a umělce, opírá se o plebs

28.11.2016 11:00

Ruský prezident Vladimir Putin oslabuje před prezidentskými volbami své okolí. Pomyslné politbyro se nově skládá z osmi, a ne z deseti lidí. Uvedl to server Tapolitika.cz. Ten zároveň uvádí, že se však posiluje vliv těch, kteří dříve nepatřili k těm nejvlivnějším politikům.

Vladimir Putin „točí kádry“ ve svém okolí. Odvrhl elity a umělce, opírá se o plebs
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ze skupiny politbyra tak vypadl Sergej Ivanov, který byl letos odvolán z funkce šéfa prezidentovy administrativy, a také podnikatel Genadij Timčenko. Na jejich místa pak následně nebyl nikdo dosazen.

V politbyru tak zůstávají ministr ministr obrany Sergej Šojgu, ředitel Rosněftu Igor Sečin, mluvčí Státní dumy Vjačeslav Volodin, ředitel korporace Rostěch Sergej Čemezov, předseda dozorčí rady banky Rossija Jurij Kovalčuk, majitel Strojgazmontaž Arkadij Rotenberg, premiér Dmitrij Medvěděv a starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Zpráva „Politbyro 2.0, demontáž, nebo restart?“, kterou vydal komunikační holding Minčenko Consulting a která se situací v Rusku zabývá, následně konstatuje, že však oslabuje i pozice mnohých z vyšší ligy. „Například Šojgu má už stejný význam jako Viktor Zolotov, kterému byla svěřena nová národní garda. Postavení Dmitrije Medvěděva je oslabováno jmenováním zástupců jiných vlivových skupin za členy vlády. Například Vitalij Mutko, který má podle Minčenka vazby na Ališera Usmanova, se stal místopředsedou vlády a Olga Vasilevová, která má blízko k vikáři patriarchy Tichonovi Ševkunovovi a k mluvčímu Dumy Vjačeslavovi Volodinovi, se stala ministryní školství. Medveděvovu pozici oslabují i informační útoky na jeho okolí a otevřeně vedené a nekončící veřejné spekulace o tom, kdo bude jeho nástupcem,“ uvádí dále zpráva.

Na druhou stranu pak podle zprávy posílil vliv Čemezova a Kovalčuka. „Kovalčukova skupina posílila poté, co byl do Kremlu jmenován jí blízký Kirienko, kromě toho skupina koordinuje práce na vytvoření ekonomického programu s Alexejem Kudrinem,“ zmiňuje server.

Původní text ZDE.

Server Tapolitika.cz pak také přináší text „Putinovi nevěrní psi“, v němž si všímá kritiky moci ze strany Konstantina Rajkina a následné reakce mluvčího prezidenta Putina Dmitrije Peskova. 

„S povinným útokem na Rajkina vystoupí motorkářský boss Chirurg-Zaldostanov a Peskov promluví znovu: Motorkář by se prý měl váženému člověku omluvit – ale to Chirurg rázně odmítá. Načež Andrej Zvjagincev sepíše svůj vynikající dopis. A Peskov nezahálí – odpoví v tom duchu, že Zvjagincev má ve všem pravdu a celkově je to chlapík a on, tiskový mluvčí prezidenta, vyrostl na jeho filmech stejně jako každý inteligentní člověk v zemi,“ popisuje situaci v Rusku serveru.

Na základě tohoto příběhu jímá prý autorku Kseniji Sobčakovou úzkost. 

„Režim, který na přelomu tisíciletí Rusko ovládl, se vědecky nazývá ‚elitářská autokracie‘. V takovém uspořádání stál autoritativní stát a elity – ekonomické, intelektuální i tvůrčí – proti spícímu a divokému lidu naší země. Vladimir Putin byl vždycky autoritářský vládce, ale stejně tak dobře byl pro inteligenci přijatelný a nebojím se říct, že byl i v módě, protože všichni pochopili, že do tvorby nových elit noví vládci nezasahují,“ zmínila autorka.

Nyní však prý moc zcela vědomě přešla od elitářské autokracie k populistické. „Přestala se opírat o inteligenci a opřela se o plebs,“ konstatuje. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…