Vladimir Putin vyrazil do světa. Přiváží kšeft a pronesl ostrá slova k Ukrajině

10.02.2015 9:12

Ruský prezident Vladimir Putin poskytl u příležitosti nadcházející návštěvy Káhiře rozhovor egyptskému deníku Al Ahram, ve kterém se věnoval otázkám vzájemné spolupráce obou zemí, přechodu na režim plateb ve vlastních měnách, mluvil o možnostech, jak vyřešit ukrajinskou krizi, i o tom, proč současné snahy boje proti IS nepřináší výsledky, píše agentura TASS.

Vladimir Putin vyrazil do světa. Přiváží kšeft a pronesl ostrá slova k Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Vidím velké perspektivy v oblasti vyspělých technologií, částečně ve sférách atomové energetiky, kosmického výzkumu a ve společném využití ruského systému satelitní navigace GLONASS,“ naznačil ruský prezident hlavní obrysy vzájemné spolupráce mezi oběma zeměmi.

Ze vzájemných plateb ve vlastních měnách budou profitovat miliony ruských turistů

Vedle toho Rusko a Egypt plánují zavést vzájemné platby ve vlastních měnách s tím, že Rusko už provozuje podobný systém s Čínou a s některými zeměmi SNS. Podle Putina z toho budou profitovat mimo jiné miliony ruských turistů, kteří každoročně do Egypta cestují. V roce 2014 šlo o asi 3 miliony ruských turistů.

V reakci na současný pád cen ropy Putin řekl, že je třeba spojit síly na vytvoření stabilních podmínek pro energetický trh, který je v zájmu všech států. Ruský prezident vidí zvláštní risk v odlivu zájmu investorů na energetickém trhu a připomenul, že řada zemí na Blízkém východě stanovovala svoje státní rozpočty na základě vysokých cen ropy. Ty dnešní takovým předpokladům neodpovídají.

Krize na Ukrajině se dá vyřešit jen tak, že Kyjev zastaví vojenské operace na východě země

Ukrajinská krize se dá vyřešit jenom tak, že Kyjev zastaví trestnou operaci na východě a bude vypracován nový ústavní pořádek země, který bude vyhovovat všem Ukrajincům. „Krize bude pokračovat tak dlouho, dokud se sami Ukrajinci mezi sebou nedomluví, dokud neskončí rozmach radikalismu a nacionalismu a společnost se nekonsoliduje kolem pozitivních hodnot a skutečných zájmů Ukrajiny,“ řekl Putin doslova na adresu ukrajinského konfliktu. „Vláda v Kyjevě musí být schopná uslyšet a najít společný jazyk se všemi skupinami a názory v zemi,“ řekl dále.

Ruský prezident se dále dotknul v rozhovoru situace kolem Islámského státu. Podle něj akce současné mezinárodní koalice proti IS neodpovídají reálné hrozbě, kterou IS představuje. Řada kroků koalice v tomto směru je dle prezidenta Putina nelegitimní, protože k nim dochází bez schválení Rady bezpečnosti OSN a bez souhlasu zemí, které jsou vojensky bombardovány. Současné dění v Iráku a v Sýrii je, jak Putin dodal, důsledek „hrubého, neodpovědného vnějšího vměšování do záležitostí regionu, přijetí jednostranných řešení a dvojích standardů, dělení teroristů na „dobré“ a „zlé““. Rusko je ale připraveno spolupracovat v boji proti terorismu na mezinárodní úrovni.

Krizi v Sýrii řešit dialogem mezi vládou a opozicí

K tomu, aby došlo k vyřešení situace v Sýrii, je podle slov ruského prezidenta v rozhovoru nutné hlavně zahájit dialog mezi vládou a opozicí. Ruská hlava státu zdůraznila to, že by se obě strany měly dohodnout bez vnějších vlivů a najít tak vzájemný kompromis. Rusko i Egypt směřují svoje úsilí k tomu, aby nakonec došlo k mírovému urovnání syrské krize. Bude se jednat o jeden z bodů společného jednání na nejvyšší úrovni, jak Putin potvrdil.

V otázce rozhovorů o jaderném programu Íránu Vladimir Putin řekl, že Rusko doufá, že bude dál pokračovat práce nad vyjednáváním, kde došlo k určitému pokroku. Ruský lídr kritizoval to, že se mezinárodnímu společenství nepovedlo najít skutečné řešení pro tento íránský problém. Putin varoval před snahou o jednostranné výhody v rámci vyjednávání s Íránem.

Konečně ruský prezident vyzval izraelskou a palestinskou stranu, aby si vyšly navzájem vstříc v rámci snah o utišení konfliktu. Putin kritizoval USA za to, že pod jejich patronátem se situace zhoršila. Rusko bude podle Putinových slov pokračovat v podpoře oboustranného dialogu i na mezinárodní úrovni – především v rámci blízkovýchodního čtyřstranného formátu prostředníků.

Celý rozhovor Putina pro egyptský deník Al Ahram si můžete přečíst v ruštině zde

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…