Vladimir Žirinovskij zase řádil v ruské TV. Neukazujte to Stropnickému a našim generálům

30.05.2016 15:20

V jednom z nejpopulárnějších diskusních televizních pořadů vysílaných na ruské televizi pod názvem „Večer s Vladimirem Solovjevem“ vystoupil jeden z hlavních představitelů ruské opozice a lídr politické strany Liberálně-demokratická strana Ruska Vladimir Žirinovskij. Počínání Spojených států přirovnal k hitlerovskému Německu a vyzval k preventivnímu úderu proti Severoatlantické alianci.

Vladimir Žirinovskij zase řádil v ruské TV. Neukazujte to Stropnickému a našim generálům
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

„Amerika, to je země, která potřebuje neustále nějaký konflikt. Oni přišli s pistolemi do cizí země, všechny tam postříleli, i ty, kteří už ustoupili, stejně je postříleli. Ti lidé nejsou normální. Hitler byl blázen, Napoleon byl blázen; stejně tak Američané – mají tu stejnou niternou potřebu vládnout světu,“ uvedl na začátku programu Žirinovskij.

„Američané chtějí, aby byl celý svět jako Afrika, kterou by mohli drancovat. Proč si myslíte, že se v Sýrii pořád bojuje? To stejné se děje v Evropě, na Balkáně už udělali všechno, co mohli. Jen co to tam utichlo, tak rozbouřili Ukrajinu, až se to tam vyřeší, půjdou na Bělorusko. Tak to bude pořád, dál a dál,“ vysvětloval vystudovaný právník a turkolog.

Žirinovskij si obecně počínal svým tradičním způsobem. Svou rétoriku obohacoval mnohými gesty a jen zřídka pouštěl druhé ke slovu. Mnozí z hostů jeho slova označovali za laciný populismus. Žirinovskij se ovšem nenechal zastavit a pokračoval ve svém plamenném projevu.

„Proč nepřijít s preventivním úderem? Jednou a provždy s tímto skoncovat. Turci už se nás bojí. Co jiného chcete dělat? Nechat je, aby si stavěli své vojenské základny blíže a blíže k naší hranici? Musíme jim ukázat, co dokážou naše jaderné síly,“ zdůraznil.

„Poslouchejte mě. Kdyby Stalin ve své době řekl: ‚Hitlere, jestli se tvá vojska pohnou jen metr za hranici Sovětského svazu, celé to tvé Německo zničím‘, nikdy by nebyla žádná válka.“

Dále porovnal ruského cara Alexandra třetího, který vždy otevřeně mluvil o válce a války se nebál, se Stalinem, který se jí údajně chybně vyhýbal, což nakonec vedlo ke katastrofě a milionům mrtvých vojáků. „My chceme jen v klidu žít, oni nás pořád obtěžují,“ křičel ve studiu.

Ve studiu se dále hovořilo o budoucnosti Běloruska a Kazachstánu, tam se prý Američané také angažují. „Již nemáme kam ustupovat, na tom se všichni shodnou,“ zaznělo ve studiu.

„My říkáme neustoupit, nýbrž nastoupit! Bojovat pod Bruselem, Varšavou, Prahou,“ ostře na toto prohlášení zareagoval Žirinovskij.

„Samozřejmě, že nikdo nechce válku, ale musíme se začít psychicky připravovat na to, že bude 22. června v NATO přijat nový plán Barbarossa. Co budeme dělat, až 23. června vojska NATO překročí hranici Ruské federace? Musíme být připraveni konat už 20. června,“ křičel.

Poté se ve studiu spustila velmi ostrá přestřelka mezi Žirinovským a jeho stoupenci, kteří otevřeně vyzývali k preventivnímu úderu, a zbytkem účastníků, kteří takový plán razantně odsuzovali.

„Oni by také mluvili tak, jako mluvíme my, ale nemohou, jsou svázáni svou pozicí – stojí nad nimi ministerstvo zahraničí. My můžeme mluvit svobodně,“ vysvětlil rozdíly v pozicích hostů ve studiu Žirinovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…