Vladimiru Putinovi se v Rakousku klaněli a udělali všechno, co chtěl. USA a EU se zlobí

26.06.2014 9:21

Ruský prezident Vladimir Putin uskutečnil státní návštěvu Rakouska. Vyznal se, jak mu přirostla k srdci její metropole Vídeň, a zúčastnil se podpisu smlouvy o plynovodu South Stream mezi ruskou společností Gazprom a rakouskou OMV.

Vladimiru Putinovi se v Rakousku klaněli a udělali všechno, co chtěl. USA a EU se zlobí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Renomovaný novinář Petr Podaný na serveru Týden.cz poznamenává, že Putin byl na své první návštěvě Evropské unie od vypuknutí ukrajinské krize přijat neobyčejně vlídně. Potěšil jej například prezident Heinz Fischer, který uvedl, že ze sankcí nemůže nikdo profitovat a dobrá řešení lze nalézt především vzájemnou vstřícností. „Rakousko sleduje velmi vyváženou a objektivní politiku,“ odpověděl ruský host.

Značná část jeho návštěvy se točila právě kolem budovaného plynovodu, který z jihu obchází Ukrajinu. Původně schvalovaný projekt nyní někteří politici v Evropě kritizují, ovšem podle Putina se přitom jedná zejména o iniciativu USA, které hájí vlastní obchodní zájmy. „To je soutěž a při ní se nasazují politické prostředky,“ uvedl ve Vídni ruský prezident.

Celý text ZDE

Někteří politici EU kritizovali i samotnou návštěvu Putina ve Vídni a přízeň, které se mu tam dostalo. Švédský ministr zahraničí Karl Bildt uvedl, že by nebylo chytré, kdyby se Rakousko nechalo Ruskem využít jako klín, vražený do EU. Rakouský kancléř Werner Faymann na to odpověděl názorem, že Rakousko je stavitelem mostů a jako takové může přispět ke snahám o dosažení míru na Ukrajině.

Podaný připomíná, že v Rakousku existuje poměrně široká aliance Putinových přátel. Mimo řady společenských celebrit stojí v jejím popředí parlamentní Svobodná strana Rakouska. Jedna z tradičních rakouských stran v nedávné minulosti vehementně podporovala stanovisko Kremlu v ukrajinské krizi.

Konference o satanském homosexualismu

Podle některých rakouských médií se dokonce měla na konci května uskutečnit ve Vídni tajná schůzka Putinových stoupenců z celé Evropy i z Ruska. Sraz v Lichtenštejnském paláci byl oficiálně veden jako konference k dvoustému výročí Vídeňského kongresu, který v letech 1814-1815 řešil uspořádání Evropy po napoleonských válkách.

Debata o vzniku „svaté aliance“, která dokázala v Evropě nastolit na sto let relativní stabilitu, však byla rychle vystřídána láteřením nad úpadkem Evropy pod vlivem liberalismu a rovněž zaznívaly úvahy o „satanské homosexuální lobby“. Na konferenci otevřeně zaznívalo, že Rusko je příkladem pro ostatní ve své snaze zachovávat tradiční hodnoty. Celá akce podléhala maximálním bezpečnostním opatřením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …