Vládne nám nová totalita, velmi dobře zamaskovaná. Sociolog Hampl se rozepsal o fenoménu, proti kterému jsou ty viditelné "hovadinou"

07.06.2015 21:13

Sociolog Petr Hampl, jenž je také členem Svobodných, varuje před nástupem nové totality. Úřední totalita, kterou má na mysli, se podle názoru autora vyznačuje tím, že vlastně nesleduje žádnou ideologii. Úředníci jen hledají další a další příležitosti, na nichž by prokázali svou důležitost. Zároveň ale musejí „šlapat“ jen po lidech, kteří se nemohou příliš účinně bránit.

Vládne nám nová totalita, velmi dobře zamaskovaná. Sociolog Hampl se rozepsal o fenoménu, proti kterému jsou ty viditelné "hovadinou"
Foto: David Hora
Popisek: Sociolog Petr Hampl na besedě v Českých Budějovicích

Čelíme prý nové totalitě, z níž je ale řada jejích odpůrců zmatená. Nemohou totiž najít ideologické základy, vůči nimž by se vymezily, a totalitu tím znemožnily. Tato nová totalita totiž žádné ideologické základy nemá.

„Dnes nastupující totalita se od těch minulých liší tím, že není založena na žádné ideologii, ale na docela obyčejném sledování vlastního zájmu – úředník s aktivistou potřebují zvýšit rozpočet, proto vykazují činnost, a proto musejí neustále nacházet další a další záminky, jak buzerovat lidi. Musejí si dávat pozor, aby se nedotkli nikoho významného, takže všechna ta nová opatření směřují výhradně proti lidem z nižších vrstev, kteří mají jen velmi omezené možnosti se bránit,“ podotýká Hampl.

Celý text najdete zde

Pravda, i dnes prý čelíme ideologiím, jako je feminismus a podobné „hovadiny“, ale ty prý nemají nic společného s totalitou úřednictva. Přitom úřadům nejde o nic jiného než firmám, i ony hledají „obchodní příležitost“, aby mohly vykázat činnost a následně žádat např. o zvýšení rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…