Vládní čtvrť v Letňanech, vedle vojenské a vládní letiště? Politoložka Dvořáková se obává něčeho opravdu strašného

11.02.2019 19:02

Před nápadem na vybudování vládní čtvrti, která by se měla nacházet v okrajové části Prahy, v Letňanech, jež dlouhodobě prosazuje šéf kabinetu Andrej Babiš, důrazně varuje politoložka Vladimíra Dvořáková. Taková čtvrť by podle jejích slov totiž mohla zafungovat jako ideální cíl pro teroristický útok.

Vládní čtvrť v Letňanech, vedle vojenské a vládní letiště? Politoložka Dvořáková se obává něčeho opravdu strašného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Zatím jsou někteří k vybudování úřednického areálu spíše skeptičtí. O této vizi šéf kabinetu hovoří déle než rok. Jednou to vypadá, že vládní čtvrť má šanci, a o pár dní později se zase projekt komplikuje. Jelikož se zdá, že starostové mají v plánu s premiérem tak trochu kšeftovat. Už jen proto je podle některých pravděpodobnější, že se vládní úředníci z centra města nepřestěhují a do země se nekopne.

O pozemcích v Letňanech jednal premiér s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem koncem ledna. Hlavní město nyní čeká na nabídku státu. Chce vědět, co bude chtít stát udělat s budovami v centru města, odkud by se do Letňan přestěhovali úředníci. Praha také požaduje, aby na podobu nové čtvrti byla vypsána architektonická soutěž. Další jednání zástupců města a státu by se mohla odehrát v polovině února. Babiš se hodlá sejít se starosty dotčených městských částí až po uzavření dohody s magistrátem.

Pokud by nakonec došlo ke zrealizování výstavby této čtvrti, ozývají se také různá varování. Například politoložka Dvořáková se obává negativních důsledků hlavně z toho důvodu, že hned vedle místa, kde by měla být vládní čtvrť v Letňanech vybudována, se nachází vojenské a vládní letiště.

A co tak strašného to znamená? V případě napadení se tak z vládní čtvrti stává jeden z prvních cílů. Bezpečnostní strategie by se tak podle jejích slov měla snažit zajistit fungování státní správy. „Chápu, že pan Babiš by kulturu klidně obětoval, ale proč ta další ministerstva?“ dodává nakonec v komentáři na sociální sítí Twitter.

Reakce na její názor byly v diskusi pod komentářem různé. Lubomíř Šolc je toho názoru, že Praha pořád ještě není součástí Agrofertu. A neměla by se proto chovat jako její majitel. Každý amatér podle něj musí vidět, jak stupidní je to nápad. „To ho nedokáže nikdo poslat to hajzlu?“ otázal se.

Komentující Vladimír zase poukázal na to, že z druhé strany areálu je letiště hobby-civilní a co do času se tam může objevit zároveň fanda kamikaze a fanda trhavin v jedné osobě.

Vládní čtvrť je dobrý nápad, míní Radek Sobotka divící se tomu, že by nás měl někdo napadnout. Uvolnění centra Prahy je podle něj žádoucí. Modernizace zasíťování související s digitalizací a ochranou formou uzavřených interních sítí je v nové infrastruktuře prý daleko jednodušší.

Svatá prostoto. Doba kobercového bombardování, v jehož případě by možná váš argument měl opodstatnění, dávno pominula, připojil se do diskuse i uživatel vystupující s přezdívkou yeanya. „Vojenská strategie je jiný obor než salónní politologie, víme?“ dodal.

Podle Petra Hluboučka je to celé jen mediální humbuk a premiér to samozřejmě nemyslí vážně.

Závěrem pak Ivo Fiala poznamenal, že Zeman je sprostý řvoun a Babiš je pokrytecký tichošlápek, ale oba prý sledují totéž: Narušit fungování státní správy. Útočí podle něj postupně, záludnými prostředky na všechny pilíře demokracie. Právě Letňany jsou podle jeho názoru součástí jejich strategie.

Využití pozemků o rozloze více než třicet hektarů u stanice metra město řeší delší dobu. Nyní je na nich pole. Podle městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) nynější funkce parcel umožňuje v Letňanech postavit kanceláře i nemocnici, ale ne byty. Změna územního plánu by zabrala nejméně dva roky.

 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …