Vládní kampaň proti nenávisti. A Marta Issová natvrdo: Česko mi dalo krásu, zároveň jsem se odmala setkávala s českou předposraností, malostí, závistí...

12.11.2019 19:33

Projekt Úřadu vlády ČR Hate Free Culture, který již několik let bojuje s rasismem v Česku, přišel s novou kampaní. V té vystoupilo přes padesát osobností a lidí s odlišným původem, jako třeba Martha Issová nebo v Jemenu narozená studentka Eman Ghalebová. Cílem nové kampaně je upozornit, že „Českou republiku a její obyvatele tvoří společenství lidí rozličných původů, náboženských vyznání nebo sociálních skupin, kteří se cítí součástí Česka, případně českého národa“.

Vládní kampaň proti nenávisti. A Marta Issová natvrdo: Česko mi dalo krásu, zároveň jsem se odmala setkávala s českou předposraností, malostí, závistí...
Foto: Wikipedie / Lukáš Vrána
Popisek: Demonstrace na podporu Hate Free Culture

Na facebookovém profilu projektu, který zaštiťuje Úřad vlády ČR, se objevila nová kampaň, která upozorňuje na zneužívání českých státních symbolů. „V posledních letech bývají české státní symboly, zejména pak vlajka a její barvy, zneužívány některými zájmovými skupinami. Cílem bývá mimo jiné vyčlenit některé skupiny lidí pro jejich domnělou nečeskost a společné negativní rysy. Symboly se objevují například na demonstracích, které rozdmýchávají předsudečné nebo nenávistné smýšlení,“ stojí v prohlášení.

„Českou republiku a její obyvatele však tvoří společenství lidí rozličných původů, náboženských vyznání nebo sociálních skupin, kteří se cítí součástí Česka, případně českého národa. Státní symboly proto reprezentují i je samotné a mnozí z nich se k nim sami výrazně vztahují,“ píše se dále s tím, že do projektu se přidalo na „padesát rozličných obyvatel České republiky“.

Zapojil se například redaktor Petr Laně, který se svým partnerem byl prvním gay párem, který v Česku adoptoval dítě. „Česko nám dalo syna Vojtu. I když to byl velmi dlouhý a vyčerpávající proces, nakonec se vše povedlo dotáhnout do konce a všichni tři si teď můžeme v klidu užívat jeden druhého,“ píše ve svém příspěvku Laně.

Zdroj: Facebook HateFree Culture

Herečka a častá aktivistka Martha Issová se také zapojila do nového projektu a kritikou na vlastní národ nešetřila. „Česko mi dalo krásu, hloubku a ducha. Zároveň jsem se odmala setkávala s českou předposraností, malostí a závistí. Dalo mi nahlédnout temnotu. Nic na světě není jen dobré, či špatné. Stejně jako má vlast,“ je v popisku u její fotky.

Zdroj: Facebook HateFree Culture

Názor kromě mnoha jiných vyslovila i česká studentka, narozená v Jemenu Eman Ghalebová. „Česko je můj domov, vyrůstala jsem tu, poznala jsem sama sebe. Nedovedu si představit žít jinde než v demokracii. Řada lidí ji bere jako samozřejmost, já ji ale vnímám jako vzácnost, jelikož jsem se narodila v zemi, kde demokracie ani svoboda neexistuje,“ napsala.

Zdroj: Facebook HateFree Culture

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…