Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se prý s Kočí

09.04.2011 17:59

Celá kauza ohledně Víta Bárty je jen snahou o vyvolání hysterie a dramatu, aby z toho na konci někdo mohl profitovat. Třeba Mirek Topolánek, který se v sobotu sešel s Kristýnou Kočí. Bárta se tomu nepodivuje, někdo podle něj za nitky tahat musí.

Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se prý s Kočí

"Když se to celé zpátky skládá, vidíte tu obludnost té hry, která se očividně připravovala měsíce," řekl Bárta v Pressklubu na Frekvenci 1. A taková kampaň bude podle něj ještě nějakou dobu pokračovat. "Ta kampaň samozřejmě musí pokračovat, je přece třeba udělat tu ještě větší psycho a hysterii, ukázat, jak je ten Bárta strašný a zlý. To aby na konci přišlo nějaké rozuzlení, ať už třeba koalice bez Nečase nebo koalice ČSSD a TOP 09, prostě něco, aby si lidi řekli: Zaplaťpánbůh, že je klid!"

Nedivil by se, kdyby za nitky tahal bývalý premiér Mirek Topolánek. Rebelka Kristýna Kočí, která krizi Věcí veřejných v podstatě způsobila, se s ním koneckonců v sobotu sešla. "Jeho dobrý kámoš Dalík koneckonců dokázal, že není třeba se do politiky vracet přímo," podotkl Bárta.

Je to signál něčeho nevoňavého

Moc Topolánka v politickém zákulisí podle Bárty znovu roste. "Na té schůzce s tou blonďatou paní, které nemůžu přijít na jméno, podle mých informací seděl i pan Tluchoř. To mě vůbec nepřekvapuje, přeběhlictví se v Tluchořově kanceláři organizovalo i dřív," poznamenal. "A Topolánek je zase velkým kamarádem Kalouska. Řekněme, že je to celé signál čehosi nevoňavého, co je třeba brát v potaz."

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ale vidí celou věc jinak. "Informace ze zdroje ABL připomínají známé Rádio Jerevan. Ona schůzka se nekonala v sobotu, ale v pátek a premiér Nečas o ní byl týden dopředu informován. Nedošlo k ní v kavárně, ale v italské restauraci La Vita e Bella. A ona blondýna nebyla Kristýna Kočí, ale Lucie Talmanová, která přišla se svým mužem Mirkem Topolánkem. Stoprocentně pravdivá na celé věci je tak pouze okolnost, že před restaurací stála podezřelá Octavie, z níž zřejmě kdosi fotil hosty restaurace," uvedl Tluchoř. Kristýna Kočí schůzku také popřela. 

více:

Tluchoř (ODS): Pokračuje Bárta ve sledování?

Petr Nečas rozhodně nemá sílu ODS od těchto kmotrů očistit, tím si už teď je Bárta jistý. "Teď má navíc ambice vyděsit společnost a zkorumpovat poslance Věcí veřejných k přeběhlictví."

Lidsky mě to bolí, přiznal

Bárta se neubránil ani slovům zklamání. Zrada Kočí ho prý velmi zasáhla. "Strašně to bolí," přiznal. "Je to, jako když vám blízký člověk, se kterým lezete společně po horách a vzájemně se jistíte, najednou schválně a natvrdo přeřízne lano a vymejšlí si neuvěřitelný lži. To lidsky strašně bolí."

Že by ji někdy nechal sledovat, je absolutně pomýlené. "Jestli nežije v nějakým Matrixu, že je sama takle poblbá, tak už nevím."

Stejnou strategii bych měl, i kdybych prodával boty

Odstupující ministr dopravy se vyjádřil i o článku v MF Dnes, který přinesl informaci, že Věci veřejné jsou jen nástrojem bezpečnostní agentury ABL ke klíčovým veřejným zakázkám. "Když řeknu, že je třeba infiltrovat prostředí zákazníka, zjistit, kam chodí do restaurace, do divadla, nebo zda hraje golf, tam není žádný zájem korumpovat. Každý obchodník musí znát svého klienta, aby s ním dokázal efektivně spolupracovat. Kdybych prodával boty, říkám úplně to samé."

Informace v článku deníku jsou prý vytrženy z kontextu, aby utvářely obraz jeho jako byznysmena, který si za jakoukoli cenu přišel pro státní zakázky. Na Praze 1, na Praze 5, potažmo v celém hlavním městě. "Na Praze 1 nemáme žádnou pravomoc ohledně veřejných zakázek, žádné tam nerozhodujeme. Stalo se tu snad něco špatného? Ukradli jsme něco? Je tu nějaký důkaz, že jsme se něčeho dopustili? Ne, jsou tu jen zmanipulované útržky bez kontextu. Vypadá to, že se asi někomu velmi nelíbí, že zlevňujeme dálnice a jsme velice transparentní."

Stačí, když někdo něco vyzvrací do MF a nikdo se neptá

Tím, že podal rezignaci, prý Bárta rozhodně nepřiznává chybu. "Jasně jsem deklaroval, že budu ministrem jedině, když budu mít silný mandát. V momentě, kdy na mě pan Kmenta vylil kýbl něčeho nevoňavého bez jakýchkoli hmatatelných důkazů, tak jsem se rozhodl nepokračovat v mediální likvidaci Věcí veřejných."

Šéf strany Radek John má podle něj prý pravdu, když říká, že v Česku má novinář poslední slovo a nikdo se ho už na nic neptá. "V kauze ProMoPro se muselo pořád šetřit a šetřit. A tady někdo něco vyzvrací do Mladé fronty a premiér má hned jasno, to je víc než zvláštní."

Čtěte:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…