Vládní opatření by uměla i cvičená opice. „Hanba, hnůj, defenestrace,“ znělo na demonstraci. Pak kůň vykadil „koblihu“

01.12.2020 15:26

REPORTÁŽ Hanba, hnůj, defenestrace. Taková hesla skandovali aktivisté, kteří se zúčastnili úterní demonstrace živnostníků a podnikatelů. Podle hlavního mluvčího celé akce, šéfa Podnikatelských odborů Radomila Bábka, se stáváme banánovou republikou, kde premiér za tento rok zbohatl o čtyři miliardy.

Vládní opatření by uměla i cvičená opice. „Hanba, hnůj, defenestrace,“ znělo na demonstraci. Pak kůň vykadil „koblihu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z demonstrace živnostníků a podnikatelů na pražském Klárově a před Úřadem vlády

„Žádáme odstoupení vlády kvůli neschopnosti a nerovnému přístupu k českým občanům,“ řekl mimo jiné předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Stalo se na neohlášené demonstraci v Praze.

Svobodu pro lidi a koně

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí
„Vadí nám, jak vláda nezvládá řízení země v koronakrizi,“ začal Bábek zmíněnou demonstraci na Klárově před památníkem Okřídlený lev. V úterý dopoledne tam naslouchalo jeho slovům přes sto lidí. Někteří s rouškou, jiní bez roušky, ale většinou bez dvoumetrových rozestupů. Někteří měli v rukou vlajky, jedna podnikatelka přivedla koně pokrytého státní vlajkou.

„Vládo, když jste nám znemožnili podnikání, proč nedáte peníze na krmení pro koně. Nemáme na živobytí, natož na krmení koní, kteří po třicet let nádherně reprezentovali naši Prahu a celou Českou republiku,“ bylo mimo jiné napsáno na transparentu u koně. Na dohled davu nestál ani jeden policista.

Jak také sdělil Bábek: „Místo aby se vláda postarala o nejohroženější občany, udělala to nejjednodušší, takže zavřela živnostníky a drobné podnikatele... vládní opatření by uměla i cvičená opice.“ Také se pozastavil nad tím, že jsou otevřené velké supermarkety, kde může s přehledem ve stejnou dobu nakupovat až tři sta lidí, ale hospody a malé prodejny musejí mít zavřeno. Nazval to záměrným šířením koronaviru.

„Omezování svobody je trestný čin. Ne – rouškám, vakcínám, vládním opatřením,“ psalo se na dalším z transparentů. Bábek pak na megafon přečetl výzvu vládě, v níž podnikatelé a živnostníci sdružení v Podnikatelských odborech žádají sbor ministrů mimo jiné, aby snížil počet státních zaměstnanců, zastavil megalomanské projekty jako výstavbu kanálu Dunaj–Odra–Labe a odstoupil z funkce.

Hanba, hnůj a seno

Následně se dav za zpěvu hymny vydal před blízký Úřad vlády, který hlídalo ne víc než deset policistů. Vlajku Blanického manifestu nesl mezi demonstrujícími i zpěvák Daniel Landa, jehož doprovázela manželka Mirjam.

Anketa

Důvěřujete Pavlu Rychetskému?

11%
89%
hlasovalo: 16233 lidí
„Tito zaměstnanci by se měli chovat tak, abychom z jejich práce měli prospěch. Ministr Havlíček se ale chová, jako by říkal ‚vyližte mi prdel‘. Kdyby se tak choval můj zaměstnanec, dostane výpověď,“ pootočil hlavou směrem k vládnímu úřadu podnikatel František Dvořák.

„Chceme normální svět, a ne aby na úkor malých podnikatelů bohatly nadnárodní koncerny,“ podotkl bývalý hoteliér Jiří Janeček. Mezitím demonstranti skandovali hesla jako „hanba vládě“, „jděte do prdele“, „seno pro koně“ či „defenestrace“.

„Premiér tento rok zbohatl o čtyři miliardy... z kvazi banánové se stáváme banánovou republikou. Takovým Běloruskem či Kazachstánem, kde pět tisíc lidí nahoře hrabe a hrabe a hrabe,“ dodal Bábek. „Hnůj,“ ozvalo se davem směrem k úřadu a kůň, který se jinak choval velmi klidně, vykadil „koblihu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…