Vládní plán boje s korupcí do roku 2017: Zaměří se i na ovlivňování sportovních výsledků

14.12.2014 14:29

Prosazení nového zákona o státním zastupitelství, zavedení registru smluv či ochrana oznamovatelů korupce (whistleblowerů) patří k prioritám vládní koncepce boje s korupcí pro roky 2015 až 2017, kterou v pondělí projedná vláda. Kabinet by měl zároveň schválit plán prací v této oblasti pro příští rok. Koncepce je už pátým vládním strategickým dokumentem v boji proti korupci od roku 1999, dosud prosazené změny ale podle autorů nevedly ke změně společenské atmosféry ani subjektivního vnímání korupce v ČR.

Vládní plán boje s korupcí do roku 2017: Zaměří se i na ovlivňování sportovních výsledků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vláda si klade za cíl zajistit v příštích třech letech především výkonnou a nezávislou exekutivu, otevřený přístup k informacím, hospodárné nakládání s majetkem státu a rozvoj občanské společnosti. V oblasti exekutivy příští rok chystá opatření, která mají pomoci uvést v život zákon o státní službě, jenž bude účinný od ledna 2015. Kabinet si od zákona slibuje především odpolitizování státní správy. Například Ministerstvo vnitra by mělo stanovit obsah, rozsah a další náležitosti úřednické zkoušky. Sjednocena by měla být pravidla etiky státního zaměstnance.

Větší přístup k informacím chce vláda zajistit mimo jiné předložením novely zákona o střetu zájmů

Počítá se také s předložením zákona o státním zastupitelství, který má zajistit nezávislost státních zástupců a jejich odpovědnost při vyšetřování trestných činů například stanovením pevného funkčního období pro vedoucí státní zástupce a omezením možnosti jejich odvolání. K tomu musí být přesně stanovené důvody a rozhodovat o tom bude kárný senát. Státní zástupci by se měli specializovat také na boj se závažnou hospodářskou a finanční kriminalitou a všemi podobami organizovaného zločinu včetně korupce.

Větší přístup k informacím chce vláda zajistit mimo jiné předložením novely zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků. Majetkové přiznání se bude podávat i ke dni nástupu do funkce. Kabinet chce rovněž zpřísnit systém financování politických stran tím, že zavede limit pro volební kampaně a pro dary.

Chystá se i zákon o centrálním registru smluv, který bude přístupný na internetu, či zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení. Ministerstvo financí předloží návrh na uzákonění standardů pro nominace zástupců státu do státních podniků včetně stanovení zásad pro odměňování jejich managementu.

Kabinet se chce zaměřit i na problematiku manipulace s výsledky zápasů a na korupci ve sportovním prostředí

Stát podle dokumentu nebude obchodovat s firmami, které mají nejasného vlastníka. Bude předložen návrh legislativního řešení, pravděpodobně v novele zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Plánuje se rovněž elektronizace faktur pro státní správu a její dodavatele, ale i ochrana oznamovatelů korupce (whistleblowerů). Příští rok by měla být zpracována analýza, která možnosti ochrany navrhne.

Kabinet se chce zaměřit i na problematiku manipulace s výsledky zápasů a na korupci ve sportovním prostředí. „Manipulace s výsledky je stále ve větší míře využívána organizovaným zločinem, přičemž zisky z této trestné činnosti slouží k financování dalších kriminálních aktivit, jako je praní špinavých peněz, obchod s lidmi, obchod se zbraněmi, drogami atd.," uvádí se v dokumentu.

Česká republika si letos mírně polepšila v žebříčku vnímání korupce ve veřejném prostoru, z loňského 57. místa v celosvětovém pořadí postoupila na 53. místo. Podle hodnocení mezinárodní organizace Transparency International ale stále končí za většinou svých sousedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …