Vládní pracovní skupina bude jednat o dopadu sankcí na ekonomiku

08.09.2014 6:16

Vládní pracovní skupina dnes bude jednat o dopadech plánovaných tvrdších sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem na českou ekonomiku. Není přitom jasné, zda dnes členské země EU schválí dohodu o zpřísnění sankcí, kterou v pátek dokončili velvyslanci unijních států. Sankce proti Rusku zavádí EU kvůli jeho podílu na ukrajinské krizi.

Vládní pracovní skupina bude jednat o dopadu sankcí na ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Osud rozšíření sankcí mohl ovlivnit víkendový vývoj na Ukrajině, kde bylo vyhlášeno příměří. V posledních dnech dali různí evropští představitelé najevo, že Rusko se novým sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení krize na východní Ukrajině. Od pátečního odpoledne začalo platit příměří mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, o víkendu ho ale podle dostupných zpráv narušilo několik incidentů.

Podle agentury Reuters by nové sankce měly ruským státním firmám ztížit přístup k financím a zasáhnout více než dvě desítky vysoce postavených jednotlivců. Premiér Bohuslav Sobotka v sobotu uvedl, že Česká republika při jednání o podobě sankcí prosadila připomínky, kterými ochránila strojírenský export a dodávky technologií pro ropný průmysl, kde hrozily ztráty na tržbách ve výši zhruba osm miliard korun ročně.

Svaz průmyslu a dopravy odhaduje dopad protiruských sankcí na českou ekonomiku na tři miliardy korun hlavně v prodeji obráběcích strojů a automobilovém průmyslu.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …