Vládní rada pro výzkum bude jednat o rozpočtu na vědu a inovace

31.03.2017 9:48

Vládní rada pro výzkum bude dnes jednat o návrhu rozpočtu na vědu a inovace na rok 2018. Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) bude zřejmě prosazovat jeho další postupné zvyšování. Už nyní se totiž podle něj ČR musí připravit na období po roce 2020, kdy budou ubývat peníze z evropských fondů, které vědu také financují. Zprávu přinesla ČTK.

Vládní rada pro výzkum bude jednat o rozpočtu na vědu a inovace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jednání se zúčastní nová předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová a její předchůdce Jiří Drahoš, který tento týden oznámil svou kandidaturu na prezidenta.

Podle čtvrtečního vydání deníku Právo budou vědci požadovat na příští rok další dvě miliardy korun navíc. Podle Bělobrádka je ale takový požadavek nereálný.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Loni se Bělobrádkovu úřadu podařilo prosadit na výzkum vyšší rozpočet. Pro letošní rok tak bylo schváleno 32,8 miliardy korun, což je dosud nejvíc. Navýšení podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nicméně zahrnovalo i přes miliardu z evropských fondů na spolufinancování některých projektů.

V roce 2014 bylo z národních zdrojů na výzkum poskytnuto 27,284 miliardy a v roce 2015 pak 27,829 miliardy korun.

V rozpočtu na letošní rok posílil zvlášť aplikovaný výzkum, na který loni Bělobrádek získal o 700 milionů korun víc, a institucionální financování. Výzkumné instituce dostaly o 768 milionů korun víc než v roce 2016. Základní výzkum posílil o půl miliardy.

Rada pro výzkum se dnes bude zabývat také návrhem nových členů do své zahraniční rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…