Vládu Babiše a ODS bych naší zemi nepřál. A Bursík zradil svůj celoživotní program, říká zelený Stropnický

02.08.2017 22:33

Strana zelených již nechce být stranou jen pro ekology. „Posun k sociálním tématům je dán proměnou strany. Ona sama tento akcent dnes vyžaduje,“ uvedl v rozhovoru pro DeníkReferendum.cz předseda strany Matěj Stropnický.

Vládu Babiše a ODS bych naší zemi nepřál. A Bursík zradil svůj celoživotní program, říká zelený Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Zeleným bylo v minulosti vytýkáno, že jsou stranou pro bohaté. Že politika, kterou prosazujeme, je politika, na niž si společnost musí teprve vydělat. Ono ale samozřejmě lze zavádět taková opatření, které budou šetrná k životnímu prostředí a zároveň přinesou užitek celé společnosti. Zelená politika se nerovná okrašlování venkova, opravám božích muk nebo výsadbě stromů, byť to na místní úrovni děláme také. Zelená politika je politika budoucnosti, jejímž cílem je spravedlnost,“ uvedl mimo jiné v rozhovoru Stropnický. Zdůraznil, že strana se chce zaměřit hlavně na zvyšování platů a na celou agendu bydlení. 

V této otázce zkritizoval i současnou vládu pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), která podle něj neudělala vůbec nic. Vadí mu především to, že vláda neprosadila zákon o sociálním bydlení, jenž měl pomoci zhruba dvěma stům tisícům lidí.

„Proto chceme vedle tohoto zákona obnovit výstavbu nájemního bydlení a nabídnout jej primárně mladým lidem, mladým rodinám. Lidé by se totiž neměli hned zkraje dospělosti zadlužit. Neměli by být nuceni vzít si hypotéku, kterou budou i při slušném výdělku splácet celý život. Zadlužený člověk není svobodný. Nájemní bydlení naopak poskytuje lidem značnou svobodu,“ poznamenal Stropnický.

Původní text ZDE.

A co Strana zelených nabízí ženám? „Že budou reprezentovány ženami,“ sdělil Stropnický s tím, že strana má i kvóty na kandidátkách, které skutečně naplňuje. „Ve většině krajů máme zipovou kandidátku a ve všech krajích ženy obsadily alespoň třetinu míst,“ dodal.

Strana se pak podle něj rozhodně nehrne překotně do vlády, dostane-li se do Poslanecké sněmovny. „Zelení si představují celou řadu věcí úplně jinak, než je v českém politickém provozu běžné. Proto těžko budeme hledat partnery, se kterými bychom mohli prosazovat náš program. Na druhé straně je možné, že nastane taková situace, kdy se podílu na vládě nebudeme moci vyhnout. Například kdyby hrozila vláda Babiše a ODS. To bych naší zemi totiž opravdu nepřál," řekl.

Závěrem se pak Stropnický vyjádřil k faktu, že bývalý předseda Strany zelených se před pár dny spojil s TOP 09 Miroslava Kalouska. „Martin Bursík zradil svůj celoživotní program,“ míní Stropnický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…