Vlajku na podporu Tibetu letos vyvěsí 748 měst a obcí

05.03.2019 13:08

Vlajku na podporu Tibetu letos vyvěsí nejméně 748 obcí, měst, městských částí nebo krajů a několik desítek škol. ČTK to sdělil spolek Lungta, který akci pořádá.

Vlajku na podporu Tibetu letos vyvěsí 748 měst a obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání Dalajlamy v Praze na Hradčanském náměstí. Dalajlama přijel do Prahy na dvacátý ročník konference Forum 2000, kterou založil bývalý prezident Václav Havel

Úřady, školy či instituce tibetskou vlajku vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zemřelo nejméně 80.000 Tibeťanů. Akce na podporu Tibetu se budou konat v Česku po celý březen.

Poprvé se k akci připojí například obce Bernartice, Sloup v Čechách nebo Hamry. Letos se naopak nepřipojí města Železná Ruda, Velké Meziříčí nebo Mohelnice, kde v loňském roce tibetská vlajka vlála. Loni vlajku vyvěsilo 737 obcí a měst.

Tibetská vlajka bude letos vlát i na budově pražského magistrátu, a to od 8. do 11. března. Město v uplynulém volebním období pod vedením bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) vlajku nevyvěšovalo. V Praze se také před čínským velvyslanectvím uskuteční v neděli 10. března happening Hlas pro Tibet. Spolek Lungta ho k 60. výročí povstání pořádá ve spolupráci s Amnesty International a Češi Tibet podporují.

Dnes večer předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä jako hlavní řečník akce v Knihovně Václava Havla poděkuje za podporu České republiky Tibetu. Podle něj den tibetského povstání symbolizuje nezlomnost tibetského lidu i útlak ze strany čínské vlády. „Účastí na této kampani jste se postavili za mír, pravdu, a spravedlnost,“ uvedl Sanggjä k akci Vlajka pro Tibet v ČR.

Další akcí, která se váže k podpoře Tibetu, bude v pátek 8. března odpoledne zahájení výstavy Tibet očima českých dětí v Kampusu Hybernská.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996.

Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1950. Peking trvá na tom, že Tibet je historicky nedílnou součástí čínského území. Tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe. O devět let později vypuklo povstání. Čínská armáda ale proti povstalcům tvrdě zakročila, přičemž zásah nepřežilo 87.000 Tibeťanů. Duchovní vůdce dalajlama následně uprchl do indického exilu.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …