Vlasovci? Kolaborantů bylo víc. LN píší o temných stránkách dějin SSSR

04.12.2019 13:14

Redaktor LN Tomáš Vlach se vyjádřil ke sporům kolem vlasovců, kteří pod dojmem Stalinovy hrůzovlády za druhé světové války nabídli své služby Hitlerovi a spolu s nacisty se dopouštěli válečných zločinů. Vlach k tomu dodal, že s nacisty za druhé světové války nespolupracovali jen vlasovci, ale na příklad i řada Ukrajinců.

Vlasovci? Kolaborantů bylo víc. LN píší o temných stránkách dějin SSSR
Foto: Screen Youtube
Popisek: Starosta Řeporyjí Pavel Novotný v ruské televizi

Vystoupení starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) v ruské televizi ukázalo, jak málo stačí k tomu, aby se ruští moderátoři naštvali. Stačí jim připomenout, že druhou světovou válku rozpoutali spolu s nacistickým Německem, když si porcovali Polsko. Sověti poté v Katyni postříleli stovky polských důstojníků.

Když Novotný Rusům začal připomínat jejich vlastní historické viny, raději ho vyhodili z vysílání a sdělili veřejnosti, že českoslovenští legionáři rozpoutali v Rusku v roce 1918 občanskou válku, což ovšem není pravda. Ale Vlach prý tuto myšlenku rozhodně z ruských úst neslyšel poprvé. Rusové se s pomocí těchto lží snaží zakrýt skutečnost, že byly stovky tisíc Sovětů, kteří nacistům nabídli v boji proti Stalinovi pomoc.

„Odhaduje se, že s nacisty kolaborovalo kolem milionu sovětských občanů či lidí s původem na území SSSR. Byli to třeba hiwi neboli hilfswilligři, dobrovolní asistenti, kteří vykonávali pomocné práce v německém vojsku. Byl to ukrajinský schutzmannschaft, proslulý brutálními vraždami Židů a později i Poláků. V roce 1943 dezertovali do lesů a začali vyvražďovat polské ženy a děti ve jménu etnicky čisté Ukrajiny, dnes jsou Kyjevem vynášeni do nebes. Ale ani ruská propaganda, která na ukrajinské frontě střílí kdečím, schutzmannschaft nevytahuje. Moskva má totiž v tomto směru sama máslo na hlavě, protože domácí sbory zvané polizei v Bělorusku a Rusku také nejednaly v rukavičkách,“ podotkl Vlach v komentáři pro středeční vydání listu.

Vlasovci byli jen další v řadě a nejen s nimi poté sovětská moc udělala krátký proces. Po válce byli kolaboranti s nacisty buď popravováni, nebo odsuzováni k 25 letům odnětí svobody. Po pádu sovětského režimu se tlak na stárnoucí kolaboranty uvolnil, ale jak ukázaly i reakce na vystoupení Pavla Novotného v ruské státní televizi, nyní se na ně opět upírá pozornost ruských mocipánů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…