Vlastimil Tlustý v Debatním klubu odhalil voličům něco děsivého z volebních programů stran

08.09.2017 21:30

Nad programy politických stran se v Debatním klubu zamysleli bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) a krizový manažer Ladislav Žák.

Vlastimil Tlustý v Debatním klubu odhalil voličům něco děsivého z volebních programů stran
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„Pro volby v roce 2006 jsem připravoval volební program, jeho ekonomickou část, ODS. Ten program vyjadřuje zásadní názor: Myslet si, že volič před volbami si od pěti až deseti politických stran přečte 150 stránek textu, je zcela pošetilé,“ poznamenal svou zkušenost úvodem Tlustý. „Faktický význam volebního programu v takovémto rozsahu je nulový. Politické strany navíc nemají odvahu říct pět principů, protože by to asi blbě vypadalo,“ dodal Tlustý s tím, že on tehdy pro voliče připravil konkrétní kolečko, které zafungovalo. Lidem ukazovalo efekty ekonomické reformy konkrétně pro jejich domácnost.

„Pak přišli moji šéfové z ODS a koaliční partneři, prohlásili, že je to blbost, zrealizovali antiprogram. A to byl můj odchod z politiky, kvůli tomuto vývoji událostí,“ sděliil Tlustý.

  • Video najdete ZDE

„Platí a vždycky platilo, že volební program a volební sliby jsou to první, na co se má v politice po volbách zapomenout,“ sdělil Žák s tím, že něco jiného se děje před volbami a něco jiného po volbách. „Pokud bych se měl vyjádřit k těm programům, které jsem viděl, tak mám takový pocit, že už si s tím žádná strana nedala žádnou práci, že si uvědomují to, že ten význam toho textu je malý, dopad ještě menší a samozřejmě celkově ta předvolební kampaň konverguje k nějaké komunikaci jednoduchých hesel, s tím, že až po volbách se ukáže, co vlastně budeme dělat,“ sdělil Žák.

Tlustý se pak zaměřil na ekonomické části volebních programů, kdy zkritizoval například slib ohledně výše průměrné mzdy. „To se nedá slíbit. Politické strany na to nemají nástroje. Určitá část voličů musí říct, to je nesmysl. A přesto je to strana, která má kolem 20 % voličů,“ sdělil. U další strany si pak povšiml změny z euroskeptiků na eurooptimisty. 

Tlustý pak také sdělil to, co jej na volebních programech děsí. „Naprostá většina politických stran říká lidem, že si neumějí pomoct. ‚Je to na nás. My se o vás postaráme, my jsme ti pastýři, kteří vědí, kde jsou ty úrodné louky a my vás na ně dovedeme a to bude bašta.‘ Bývávalo to dřív jinak, kdy platilo heslo ‚my vám vytvoříme podmínky, abyste si pomohli sami‘,“ dodal Tlustý. Podle něj tak jde o vítězství levicového přístupu ke světu. 

„To slovo pastýř je slovo hodně ctihodné. Spíš bych řekl slovo krysař,“ zmínil k tomu Žák. Zároveň sdělil, že levicovost je dnes symbolem blbosti. „A to je ta základní prohra, kterou levice v Evropě utrpěla. Nemám z toho radost, ale musím říct, že to je obecně přijímaná skutečnost,“ dodal Žák. Ten pak zkritizoval programy a to, že říkají sice co, ale neříkají jak a odkud. 

Tlustý pak pohovořil o problematice důchodů, kdy mimo jiné zmínil i problematiku zvyšování věku odchodu lidí do důchodu. A řeč byla i o bezpečnosti a Islámském státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…