Vlastní romský stát je nesmysl, tvrdí zastupitel

07.07.2013 6:53

Člen hnutí Občané městu, město občanům (OMMO) Marian Dancso zdůrazňuje, že zrod romského státu, jak jej prosazuje senátor Tomio Okamura, je nesmysl. Romové, nebo chcete-li cikáni, jak říká sám zastupitel, jen využívají prostoru, který jim byl poskytnut většinovou společností. Na integrační politiku byly sice vydány nemalé prostředky, ale zjevně nebyly investovány smysluplně.

Vlastní romský stát je nesmysl, tvrdí zastupitel
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

„Romové dělají jen to, co jim většinová společnost umožnila, resp. kam už sociální, kulturní začleňování nesměřovalo z různých důvodů ani před rokem 1989 a nezačalo ani po něm. Největším problémem v romské komunitě je zcela jistě vzdělanost a migrace. Romům chybí vzdělání. Ale mnoho z těch siláckých výroků zákonodárců zleva doprava by nemělo zapomínat, že vzdělání z pohledu uplatnění na trhu práce dnes není ani zdaleka rozhodující. To potvrzuje řada uchazečů o práci se vzděláním daleko vyšším. Rom by totiž i s ukončeným vzděláním zůstal Romem, a pokud bude i nadále toto etnikum ostrakizováno společnost většinově nezačne reagovat jinak než i nadále odtažitě,“ zdůrazňuje Dancso.

Místo křiku je třeba najít řešení

Problém je podle zastupitele v tom, že Romové nedostali šanci zapustit kořeny na konkrétním místě. Jejich odvěkou migraci na pověstných vozech jim moderní doba znemožňuje. Zároveň jim ale není nabízena žádná alternativa, místo k životu, kde by mohly zapustit kořeny. Místo toho jim senátor Tomio Okamura, ale i jiní politici radí, aby zmizeli někam jinam, ale hlavně pryč odsud. To není řešení. O tom svědčí mimo jiné i skutečnost, že v sociálně vyloučených lokalitách nežijí zdaleka jen Romové, ale i příslušníci tzv. většinové společnosti. Vystěhováním Romů se tedy problém nevyřeší.

Smysluplné řešení by měli navrhnout čeští zákonodárci a to i ti, kteří volají po odchodu Romů z této země. Je třeba zaměřit se např. na zvýšení finanční gramotnosti sociálně slabých spoluobčanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…