Vlivný módní návrhář prolomil tabu politické korektnosti a pustil se do Merkelové. Kvůli migraci

14.11.2017 7:20

Známý módní návrhář Karl Lagerfeld většinou poutá svoji pozornost výstředními modely, ale tentokrát se pustil do odvážného politického komentáře na adresu kancléřky Angely Merkelové a její přistěhovalecké politiky.

Vlivný módní návrhář prolomil tabu politické korektnosti a pustil se do Merkelové. Kvůli migraci
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Reakce médií a části veřejnosti na Lagerfeldova slova o uprchlících opět ukázala, do jaké míry politická korektnost svazuje svobodu slova a vyjadřování. Módní návrhář přitom neřekl nic, co by překračovalo meze slušnosti a nemělo reálný základ. „Není přece možné zabít miliony Židů za druhé světové války a poté do země přivést miliony jejich nejhorších nepřátel,“ konstatoval Lagerfeld o víkendu v populární francouzské talk show.

Anketa

Co říkáte na to, že ČSSD vyloučila Jakuba Patočku?

hlasovalo: 6691 lidí

Módní návrhář narozený v Hamburku velmi ostře kritizoval konkrétně kancléřku Angelu Merkelovou, po jejímž rozhodnutí na podzim 2015 přišlo do Německa za velmi krátkou dobu přibližně milion migrantů ze zemí Blízkého východu, kde se k Židům staví výrazně negativně. Především v Palestině jsou již malé děti terčem protižidovské propagandy, která na ně „útočí“ doma, ve škole, ale i v oficiálních médiích.

„Dcera pastora Merkelová už měla v Německu miliony přistěhovalců, z nichž se někteří dobře integrovali, mají práci a vše úspěšně funguje. Nemusela přece brát další milion migrantů, aby nějakým způsobem vylepšila svůj pošramocený obraz po řecké krizi,“ kritizoval čtyřiaosmdesátiletý módní návrhář nezvykle otevřeně německou kancléřku, ale zároveň také multikulturalismus a v obecné rovině také příliš liberální přistěhovaleckou politiku.

Židé se přitom v zemích, kde roste muslimská populace, necítí bezpečně a odcházejí do Izraele nebo do Spojených států. V loňském roce média informovala o exodu asi osmi tisíc francouzských Židů, kteří ze strachu z antisemitských útoků ze strany příslušníků muslimské menšiny v předchozím roce raději zemi opustili. Počet Židů odcházejících z Francie přitom rok od roku roste a úzce souvisí právě s rostoucím počtem muslimů a teroristickými útoky.

Reakce na odvážná Lagerfeldova slova na sebe nenechala dlouho čekat. Na zmíněnou talk show se snesla vlna kritiky a desítky diváků rovnou podaly stížnost. Celou záležitostí se zabývá také francouzský mediální regulátor. Část veřejnosti podrobila Lagerfelda ostré kritice, opakujíce klasické fráze mediálního mainstreamu o nesnášenlivosti a islamofobii. Nemalá část lidí však naopak Lagerfelda chválí a vyjadřuje mu podporu za to, že se odvážil říci nahlas pravdu.


 

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…