Vlivný poradce prozradil, co chystá Británie po brexitu

08.12.2016 15:37

Podle bývalého šéfa politické strategie kanceláře expremiéra Davida Camerona sira Olivera Letwina vystoupí Velká Británie ze společného trhu i celní unie. Řekl to v pořadu Newsnight BBC, jeho slova nyní přinesl i server Novinky.cz.

Vlivný poradce prozradil, co chystá Británie po brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britská vláda tak podle Letwina nebude jednat o imigrantech z Evropské unie výměnou za setrvání na jednotném trhu. Odejde ze společného trhu i celní unie a uzavře nové dohody o volném obchodu a bude si podle vlastního uvážení regulovat pohyb pracovních sil ze zemí EU. 

Původní text ZDE.

„Říkáme jasně, co je rámcem. Odcházíme. Opouštíme jednotný trh, opouštíme celní unii. Budeme mít kontrolu nad přistěhovalectvím a to když chcete, tak musíte odejít z jednotného trhu. A budeme moci vyjednat vlastní dohody o volném obchodu se zbytkem světa, a proto je nutné odejít z celní unie,“ poznamenal Letwin s tím, že je nyní nutné vyřešit nejrůznější detaily, jako například výměnu informací či zásadní otázku o vzájemných obchodních vztazích.

Podle jeho slov v současné době neexistuje živáček, který by věděl, jaké obchodní vztahy nakonec budou. „Takže ani nemůžete vyhlásit nějaký plán,“ řekl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…