Vlivný ruský odborník varuje Západ: Tak velkou zemi nemůžete odříznout od světa

31.07.2014 13:41

Politolog Andrej Sušencov z Moskevského institutu pro mezinárodní vztahy si je jistý, že sankce se Ruska příliš nedotknou. Ve svém textu publikovaném na stránkách think tanku Valdai club poukazuje na to, že Rusko je na kritiku Západu dávno zvyklé. Západ si podle něj brzy uvědomí, že se vyplatí udržovat s Ruskem dobré vztahy.

Vlivný ruský odborník varuje Západ: Tak velkou zemi nemůžete odříznout od světa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Rusku se vlajka USA moc velké úctě netěší

„Týden po letecké nehodě MH17 se Rusko ocitlo pod obrovským mezinárodním tlakem, jakému musela naposledy čelit snad jen Sýrie a před tím Irák. Rusko je přímo obviňováno z podílu na sestřelení letadla a prezident Putin je přirovnáván ke Kaddáfimu, Husajnovi či Kim-Čong-ilovi," hodnotí složitou situaci Ruska Sušencov. 

Důkazy proti Rusku jsou však podle jeho názoru nedostatečné a v konečném důsledku i naprosto neškodné. „Sankce mají Moskvu přimět k tomu, aby upustila od podpory povstalců. Udržovat úzké ekonomické vztahy se Západem je pro Rusko klíčové. Stejně tak je ale pro naši zemi důležité ukázat, že jsme solidární s ruskou menšinou v zahraničí," poukazuje na cíle Ruska Sušencov. 

Podle názoru tohoto ruského politologa je velmi složité skloubit obě dvě věci dohromady. Existují však tři okolnosti, které hrají Rusku do karet. „První z nich je fakt, že ani týden po leteckém neštěstí nepředložily Spojené státy žádné skutečné důkazy o provinění povstalců či Ruska. Vyšetřování ukrajinské vlády i mezinárodních expertů neprokázalo nic, z čeho je Rusko na základě emotivních dojmů obviňováno. Je nepochybné, že žádné takové důkazy se již neobjeví. Bylo to naopak Rusko, které předložilo sebeočisťující důkazy," přemítá Sušencov. 

Další pozitivní skutečností je podle něho to, že sankce Rusku ve skutečnosti příliš neublíží. „Už nyní je zřejmé, že tak velkou zemi nelze ve dnešním globalizovaném světě jednoduše odříznout od zbytku světa. Autorům těchto sankcí v Bruselu a Washingtonu musí být jasné, že pokusy zamezit Rusku přístup na mezinárodní finanční a technologické trhy by neprospěly ani jim samotným. Naopak by to posílilo postavení států, které nejsou součástí Západu. To by si lídři USA a EU určitě nepřáli," má jasno Sušencov

Třetím důvodem, proč by se Rusko nemělo nijak zvlášť současnou situací znepokojovat, je podle Sušencova skutečnost, že na kritiku Západu je dávno zvyklé. „I tato bouře kritiky nakonec jednou ustane a zeměkoule se bude točit dál. Západ nikdy nebyl schopen vnímat potřeby Ruska a vcítit se do jeho myšlení. Ostatně také proto se Rusko naučilo hájit své zájmy bez souhlasu i spolupráce s mezinárodním společenstvím. Vztahy se Západem prodělaly mnoho krizí, které se nakonec vždy vyřešily. Rovněž Spojené státy americké brzy přijdou na to, že najít řešení mnoha problémů na poli mezinárodní politiky je bez spolupráce s Ruskem nemožné. Namátkou stačí zmínit boj proti terorismu, obchodování s lidmi, protidrogová prevence atd.," zůstává stran budoucnosti Ruska Sušencov v klidu. 

Rusko nemá podle mínění politologa žádný zájem postavit se proti Západu či se izolovat na mezinárodní scéně. Byť po tom podle něj příznivci myšlenky studené války na Ukrajině volají. „Američané si snad po šoku z krymských událostí uvědomili, že Rusko bude hájit své zájmy za každou cenu. Ostatně tak, jako to dělají Američané všude na světě. Moskva se zavázala chránit rusky mluvící obyvatelstvo a podporovat povstalce. Zároveň je však Rusko připraveno posilovat své ekonomické vazby s USA i Evropou. Cíle ruské zahraniční politiky jsou stabilní a strategie dlouhodobě čitelná. Poslední dny navíc Rusko ukazuje, že je dost silné na to, aby bez problémů čelilo nepřízni mezinárodního společenství," dívá se s nadějí do budoucnosti Sušencov. 

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…