Vlk se nažral a Vondra zůstal celý. Hradní kancléř se nám vyjádřil k pokutě za ProMoPro

09.04.2014 17:01

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář nechápe, proč má za kauzu ProMoPro platit Úřad vlády jako instituce, která sama nic nevyjednala. „Velmi se podivuji, že je z toho vynechán tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra,“ řekl kancléř pro ParlamentníListy.cz.

Vlk se nažral a Vondra zůstal celý. Hradní kancléř se nám vyjádřil k pokutě za ProMoPro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Správce daně vyměřil pokutu ve výši přes 500 milionů korun Úřadu vlády ČR za porušení rozpočtové kázně v roce 2009 v souvislosti s kauzou ProMoPro. Důvodem je předražení audiovizuální techniky, za což byl už před lety kritizován právě tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Paradoxní ale je, že Úřad vlády v celé kauze také funguje jako poškozený. Ve vyjádření pro server ParlamentníListy.cz se nad pokutou podivuje i kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

„Na jednu stranu jsem rád, že po tolika letech se alespoň něco událo. Na druhou stranu se nad tím ale trošku podivuji, protože podle mého je Úřad vlády instituce. A instituce přece nic nepodepisuje, instituce nic nevyjednává a vždycky za danou instituci je někdo zodpovědný, s nějakým podpisovým vzorem a právem podpisu,“ řekl Mynář.

Ten konstatoval, že je takový vývoj pro něho překvapující. „Přijde mi to, že je celá věc postavená tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ti, kdo za to měli být zodpovědní, a tedy i trestně stíháni, tak nikdy nejsou vidět. Překvapilo mě to,“ uvádí šéf prezidentské kanceláře.

„Pokud se dobře pamatuji, tak tam figurovala náměstkyně pod vicepremiérem pro evropské záležitosti, která byla zodpovědná za organizaci našeho předsednictví. Můj náhled je na to takový, že za to vždycky musí být někdo zodpovědný, a já se velmi podivuji, že je tehdejší vicepremiér Alexandr Vondra z toho nějakým způsobem vynechán. Třeba se ale mýlím a mám jen špatný náhled na normální věci kolem sebe,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…