Vlna utopených imigrantů: Marine Le Pen udělala zle. Komu?

13.04.2015 10:06

Předsedkyně francouzské Národní Fronty Marine Le Penová se na svém Twitteru ohrazuje proti obvinění svého otce Jean-Marie z údajného mučení vězňů v průběhu francouzsko-alžírské války, která probíhala ve druhé polovině 60. let. Vedle toho však otce vyzývá, aby odešel z politiky a kritizuje jeho antisemitské výroky.

Vlna utopených imigrantů: Marine Le Pen udělala zle. Komu?
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Le Penová nabádá autory „pseudoodhalení“, aby předložili jasné důkazy o tom, že její otec skutečně mučil odpůrce francouzské války z řad alžírských povstalců. V opačném případě prý bude žádat, aby se celou záležitostí zabývaly soudy. Není to rozhodně poprvé, kdy je bývalému vůdci Národní fronty Jean-Marie Le Penovi vyčítána jeho minulost. Například loni o celé záležitosti informoval server International Business Times. Le Pen měl údajně mučit alžírské povstalce a jejich spojence, kteří ukrývali zbraně. Vojenský časopis Combat v roce 1962 citoval jeho vyjádření, kde Jean-Marie Le Pen přiznal, že on a jeho kolegové používali mučící praktiky, protože k tomu byli nuceni.

„Když jsme chytili někoho, kdo právě někde nastražil dvacet bomb a nechtěl nám říci, na kterém místě, je zapotřebí použít výjimečné metody,“ měl údajně říci Jean-Marie Le Pen vojenskému magazínu. On sám však svoji výpověď pro časopis vždy popíral a pro podobná tvrzení později zažaloval francouzské deníky Liberation a Le Canard Enchaîné. International Business Times na konci loňského roku zmiňoval minulost otce současné předsedkyně Národní fronty z důvodů jejího souhlasu s mučením CIA v Iráku. „Samozřejmě, že je možné používat mučení, pokud chcete získat určité informace od lidí podezřelých z terorismu, které mohou zachránit lidské životy. Dělalo se to tak vždycky,“ prohlásila loni Le Penová.

Někteří experti poukazují na to, že neustálé otevírání minulosti Jean-Marie Le Pena má za cíl uškodit jeho dceři v další politické kariéře. Národní Fronta dosáhla v loňských volbách do Evropského parlamentu poměrně solidních výsledků a samotná Marine Le Penová bude nejspíš na jaře 2017 kandidovat v prezidentských volbách. Podle průzkumu veřejného mínění v loňském létě by patrně postoupila z prvního kola a střetla by se s bývalým prezidente země Nicolasem Sarkozym. Nicméně vztahy mezi Marine a Jean-Marie Le Penem, kterého v čele strany vystřídala před čtyřmi lety, mají k ideálu daleko. V posledních dnech dokonce svému šestaosmdesátiletému otci veřejně vzkazovala, aby odešel z politiky.

Důvodem pro tato silná vyjádření byly výroky Jean-Marie Le Pena pronesené v rozhovoru pro týdeník Rivarol. Bývalý šéf strany se pochvalně vyjadřoval o maršálu Philippe Pétainovi, který za války jako vůdce vichystického režimu spolupracoval s nacistickým Německem a je všeobecně považován za flagrantní případ kolaboranta. Vedle toho také Le Pen nikoli poprvé zlehčoval existenci plynových komor za druhé světové války s tím, že jde jen o „historické detaily“. Le Penová následně v médiích uvedla, že je proti tomu, aby se jméno jejího otce objevilo na kandidátce pro letošní regionální volby. Zmínila také, že se bude otec zodpovídat ze svých antisemitských výroků před disciplinární komisí strany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…