Vnitro chce výrazně přitvrdit vůči migrantům. Nepůjdeš na integrační kurz, zaplať pokutu

23.08.2017 15:47

Ministerstvo vnitra hodlá zpřísnit podmínky pro ekonomické migranty. Chce mít větší jistotu v tom, že občané ze zemí mimo Evropskou unii, kteří do Česka přicházejí za prací, budou schopni integrace a nebudou představovat bezpečnostní riziko. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo.

Vnitro chce výrazně přitvrdit vůči migrantům. Nepůjdeš na integrační kurz, zaplať pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Nově příchozí cizinci, kteří by získali povolení k pobytu v Česku, by měli po příjezdu nově absolvovat integrační kurz. Dosud je dobrovolný, nový návrh zákona však počítá dokonce i s pokutami, pokud cizinci kurz neabsolvují. Nyní platný zákon o pobytu cizinců má přitom jen jedno povinné integrační opatření – základní zkoušku z českého jazyka.

Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) je návrh správný. „Kdo tu chce žít a pracovat, tak se musí přizpůsobit našim podmínkám, a ne my jemu. Měl by mít jistou znalost češtiny, ale i podmínek, za kterých společnost funguje,“  uvedl jasně. Zároveň však varoval před tím, abychom zpřísněním neomezili přístup odborníkům, kteří pro nás mohou být přínosem.

„Vnitro rovněž navrhuje, aby se část dosavadních Center pro integraci cizinců převedla z neziskového sektoru do státního systému. Působit by měla ve všech čtrnácti krajích. Jejich financování, které je nyní závislé i na evropském fondu, by mělo hradit Ministerstvo vnitra,“ zmiňuje Právo.

Závěrem zmiňuje také to, že nově by se mohly vydávat i kvóty pro ekonomickou migraci. Ty by měly umožnit poskytovat povolení k pobytu profesím chybějícím na českém pracovním trhu. Podle Benešíka je důležité, aby docházelo k rozlišení migrantů a uprchlíků. „Migraci, která je z velké části ekonomická, pokud má pomoci ekonomice, stát musí řídit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…