Vnitro chystá tendr na dodání licencí Microsoft pro státní správu

25.02.2014 21:58

Ministerstvo vnitra chystá výběrové řízení na firmu, která bude státní správě poskytovat licence k produktům Microsoft. Dosavadní rámcová smlouva, kterou měl resort se společností Fujitsu Siemens Computers, vypršela po pěti letech loni v prosinci. Nového dodavatele by měla vybrat meziresortní komise, která vznikne. S přípravou tendru se ve středu seznámí vláda.

Vnitro chystá tendr na dodání licencí Microsoft pro státní správu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

K dosavadní rámcové smlouvě se před několika lety připojilo Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09), pořídilo tak kritizovaný informační systém pro úřady práce.

Dosavadní rámcovou smlouvu na produkty Microsoft podepsal 1. prosince 2008 tehdejší ministr Ivan Langer

S vítězem připravovaného tendru bude podle mluvčího Ministerstva vnitra Pavla Nováka uzavřena rámcová smlouva, která zajistí, že si budou moct orgány státní správy nakupovat produkty od Microsoftu za nejvýhodnější možné ceny. Pokud se úřady rozhodnou využít nabídky jiných společností, smlouva jim v tom nezabrání a budou moct vypsat svá výběrová řízení.

Kolik stát v příštích letech zaplatí, ale není jasné. V předchozím období vydal přes 6,8 miliardy korun. Kdyby si jednotlivé úřady tyto služby pořizovaly samostatně, byla by podle vládní zprávy cena přibližně o miliardu vyšší. O prodloužení rámcové smlouvy jednala loni v říjnu přechodná vláda Jiřího Rusnoka. Nakonec nechala rozhodnutí na nový kabinet.

Dosavadní rámcovou smlouvu na produkty Microsoft podepsal 1. prosince 2008 tehdejší ministr Ivan Langer (ODS) s vítězem zadávacího řízení, firmou Fujitsu Siemens Computers. Kontrakt měl podle někdejšího vedení resortu jednoduše zabezpečit programové vybavení za výhodnějších podmínek. Programový balík Professional Desktop mělo dostat 200.000 počítačů veřejné správy. K rámcovému kontraktu se mohla připojit jednotlivá ministerstva či úřady a uzavřít prováděcí smlouvy. Vnitro tehdy uvedlo, že veřejný sektor tak mohl v pěti letech ušetřit až 4,1 miliardy korun.

Ministerstvo práce má ještě prováděcí smlouvy na část systému od Fujitsu, nemůže je do konce roku 2015 vypovědět

Rámcové smlouvy využilo před několika lety Ministerstvo práce a sociálních věcí pod Drábkovým vedením. Pořídilo tak bez tendru informační systém pro úřady práce, úředníci ho používali od ledna 2012. Aplikace, které ani po dvou letech plně nefungovaly, měli mít do konce roku 2015. Antimonopolní úřad programy ale zakázal používat, podle něj resorty vnitra a práce porušily při nákupu zákon o veřejných zakázkách. Ministerstvo práce se pak pokusilo provoz dál zajistit, snažilo se uzavřít znovu smlouvu - do roku 2015. Hlavní dodavatel Fujitsu Technology Solutions na to nepřistoupil. Na přelomu roku se tak úřady práce musely plně vrátit ke staronovému OKsystemu.

Ministerstvo práce má ještě prováděcí smlouvy na část systému od Fujitsu, nemůže je do konce roku 2015 vypovědět. Měsíčně to stojí 11 milionů. Systémy se měly hradit z evropských fondů, projekt za stovky milionů se ale předčasně zastavil. Uhradit to bude muset státní rozpočet. Policie vyšetřuje několik trestních oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…