Vnitro navrhlo řešení sociálních problémů. Vzniknou týmy z policistů i aktivistů

02.11.2013 18:58

Za posledních osm let výrazně poklesl počet policistů, a to konkrétně o 18 procent. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo strmý úbytek zarazit a připravilo sérii návrhů, kde chce především řešit problémy ze sociálně vyloučených lokalit.

Vnitro navrhlo řešení sociálních problémů. Vzniknou týmy z policistů i aktivistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

Mezi roky 2005 a 2013 klesl počet policistů o 18 procent na 38 363. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo bojovat s problémy v sociálně vyloučených lokalitách jinak. V sérii opatření, kterou navrhlo, je například krátkodobé posílení početního stavu pořádkových policistů na místech, kde zrovna hrozí demonstrace.

Resort vnitra se chce zaměřit na lichvu, zvýšenou kriminalitu či právě projevy protiromských nálad, které s tím souvisí. "V prvé řadě by mělo jít o zvýšení počtů policistů na základních útvarech v lokalitách, kde přetrvávají zásadní bezpečnostní problémy nebo kde se v poslední době bezpečnostní situace nepřijatelně zhoršila a současně tyto změny vedly k nárůstu problémů s extremismem a nesnášenlivostí," stojí v materiálu, který má server Týden.cz k dispozici.

Do terénu chtějí úředníci přivést více tzv. okrskářů. "Dle závazného pokynu by každý okrskář měl mít vymezenou lokalitu, ve které se pohybuje, a měl by v ní aktivně užívat tzv. místní znalosti k řešení a předcházení konfliktů. Okrskář by měl být vždy občanům nablízku a měl by aktivně s občany komunikovat a vyhledávat případné problémy, které by měl řešit," píše ministerstvo. Okrskáři budou totiž znát místní obyvatele, a tak se ministerstvo domnívá, že by se mohlo snadněji předcházet konfliktům.

Specializované policejné hlídky ale nebudou jediné, které budou řešit problémy v těchto lokalitách. Podle ministerstva by mohly vzniknout i speciální týmy složené ze zástupců policie, obce romských aktivistů, úřadu práce a neziskových organizací. Ty by pak navrhly řešení situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…