Vnitro už ví, jak poznat člověka, který si žije nad poměry. Podívejte se

05.02.2014 15:16

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nepočítá se samostatnou finanční policií nebo superúřadem pro boj s daňovou a finanční kriminalitou. Zatím se chce zaměřit na těsnější spolupráci složek, které mají k problematice blízko. Ministerstvo si podle vládní strategie má také došlápnout na nelegální příjmy a má návod, jak rozpoznat lidi s takovým nezdaněným bohatstvím. Vyplývá to z článku ze serveru Česká justice.

Vnitro už ví, jak poznat člověka, který si žije nad poměry. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Při Ministerstvu vnitra pracuje tým Progres, který se bojem proti finanční kriminalitě zabývá. „S ministrem financí jsme dohodnuti na intenzivní spolupráci, která naváže na činnost týmu Progres. Naším společným cílem je naplnění priorit zakotvených v koaliční smlouvě, nikoliv vytváření mocenských center,“ uvedl Chovanec.

Spolupráce policie s FAÚ a celní a finanční správou je klíčová. Vznikne i společné pracoviště na přechodnou dobu

Reagoval také na fakt, že ministr financí Andrej Babiš dosadil na post šéfa Finančně-analytického útvaru bývalého šéfa expozitury protikorupční policie v Plzni Libora Kazdu. „V případě pana Kazdy jsem rád, že jeho odbornosti a zkušeností bude dále využito ve službách státu. Spolupráce policie s FAÚ, celní a finanční správou je pro naplnění vládní priority v oblasti lepšího výběru daní a postihu daňové a finanční kriminality klíčová,“ věří Chovanec.

Mělo by proto vzniknout společné pracoviště, které zatím bude fungovat ve zkušebním režimu. „Půjde o pilotní projekt, který bude zaměřený na vytipované závažné kauzy. Hlavním cílem a smyslem je efektivně propojit a využít odbornost i oprávnění těchto tří složek,“ řekl Chovanec serveru Česká justice.

Jak rozpoznat člověka s nezdaněnými příjmy? Má domácí zaměstnance a je členem golfového klubu

Vládní strategie se chce zaměřit také na lidi, jejichž životní úroveň zjevně neodpovídá jejich příjmům. Správce daně by v budoucnu měl mít možnost takové lidi dodanit.

Jak takového člověka rozpoznat, je problematické. Strategie týmu Progres přesto navrhla postup: „Úprava obsahuje výčet prvků, které životní úroveň zvyšují – např. existence domácích zaměstnanců, luxusní auta, lodě, letadla, účast v golfových klubech, loveckých společnostech apod.“

Tento způsobe boje s nelegálními příjmy se pak má stát základem strategie pro lepší výběr daní. Zákon zatím říká, že policisté mají nárok na informace od Ministerstva financí pouze tehdy, pokud je zároveň podáno trestní oznámení. Kvůli spolupráci útvarů by bylo potřeba změnit zákon č. 253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…